BIST 10.092
DOLAR 32,35
EURO 34,66
ALTIN 2.409,15
HABER /  GÜNCEL

’’Tartışılması gereken konu isimler değil’’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanlığı sürecinde tartışılması gereken konunun isimler olmadığını belirtti. <br/>Eskişehir’in...

Abone ol

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanlığı sürecinde tartışılması gereken konunun isimler olmadığını belirtti.
Eskişehir’in Mahmudiye ilçesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, “Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’in de ismi geçiyor. Bu konuyla ilgili ne söylemek istersiniz?” sorusuna, “Bakın Yılmaz Bey iki elini iki tarafa açtı nereden çıktı bu diye” yanıtını verdi.
Kılıçdaroğlu, öncelikle “Nasıl bir Cumhurbaşkanı istiyoruz?” sorusuna yanıt bulunması gerektiğini ifade ederek, “Cumhurbaşkanlığı sürecinde tartışmamız gereken konu isimler değil. Tartışmamız gereken konu şu. Nasıl bir Cumhurbaşkanı istiyoruz biz? Bunu Türkiye’nin tartışması lazım. İlk kez Cumhurbaşkanı seçeceğiz. İlk kez sandıklara Türkiye Cumhuriyeti’ne Cumhurbaşkanı seçmek için gideceğiz ve tercihimizi kullanacağız. Cumhurbaşkanı nasıl olmalı? Çünkü Cumhurbaşkanı’nın niteliği farklı, bulunduğu makam farklı. Bir bayrağı temsil ediyor, ülkeyi temsil ediyor. Cumhurbaşkanı dediğimiz kişinin hiç kimseyi ötekileştirmemesi lazım. Bütün yurttaşları kucaklaması lazım. Cumhurbaşkanı dediğimiz kişinin devletin bütün kurumlarını uyum içinde sağlaması, çalıştırması lazım. Böyle bir yeteneğinin, böyle bir kabiliyetinin olması lazım. Cumhurbaşkanı dediğimiz kişinin toplumdan gelen eleştirileri saygıyla karşılaması lazım. Cumhurbaşkanı dediğimiz kişinin devleti öfkeyle değil, akılla yönetmesi lazım. Akıllı olması lazım. Aklı egemen kılması lazım. Yine Cumhurbaşkanı dediğimiz kişinin hukukun üstünlüğüne inanması lazım. Ve en önemlisi Cumhurbaşkanı olacak kişinin şaibesiz, temiz birisi olması lazım. Su gibi arı olması lazım. Su gibi duru olması lazım, tertemiz. Ve hepimiz göğsümüzü gere gere işte bizim Cumhurbaşkanımız budur diyebileceğimiz bir kişinin seçilmesi lazım” dedi.

“BU TARTIŞMA, HALKIN SAĞLIKLI BİR CUMHURBAŞKANI SEÇMESİNİN ÖNÜNDEKİ EN BÜYÜK ENGELLERDEN BİRİSİDİR”
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde halkın önündeki en büyük engelin isimlerin tartışılması olduğunu anlatan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:
“Şimdi biz bunları bırakmışız bir tarafa, Ali mi olsun Cumhurbaşkanı Veli mi olsun. Bu tartışma yanlış. Bu tartışma, halkın sağlıklı bir Cumhurbaşkanı seçmesinin önündeki en büyük engellerden birisidir. O nedenle ben bütün medyadan istirham ediyorum. Biz önce halka şunu soralım. Siz nasıl bir Cumhurbaşkanı istiyorsunuz? Eğer o Cumhurbaşkanı niteliklerini ortaya koyarsak zaten adayları da ondan sonra rahatlıkla tartışabiliriz. O niteliklere uygun adaylar var mı yok mu? O zaman onu görmüş olabiliriz.”
(İHA)