BIST 10.109
DOLAR 32,27
EURO 34,83
ALTIN 2.425,51
HABER /  GÜNCEL

Tarımda yenilik dönemi

Devlet Bakanı Babacan, tarım alanındaki işletmelerin geleneksel yapıdan kurtarılması gerektiğini söyledi

Abone ol

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, tarım alanındaki işletmelerin geleneksel yapıdan kurtarılması ve modern bir yapıya kavuşturulması gerektiğini belirterek, ''İşletmelerimizin çoğu bölük pörçük bir yapıda'' dedi.

Babacan, Türkiye Ziraat Odaları Birliği tarafından düzenlenen ''Türkiye-AB Entegrasyonunda Tarım'' konulu uluslararası konferansta yaptığı konuşmada, Türkiye'de tarım sektörünün henüz kendisinden beklenen performansı gösteremediğini, özellikle verimin çok düşük olduğunu ifade etti.

AB'ye katılım sürecinde tarım alanındaki görüşmelerin zorlu bir süreç olacağına işaret eden Babacan, 13 Ekim 2006 itibariyle 35 faslın tamamlanmış olacağını belirtti.

''Tarama çalışmalarında gördüğümüz şu; Türkiye'nin aşamayacağı hiçbir zorluk yoktur'' diyen Babacan, şöyle konuştu:

''Tarım alanındaki işletmeleri geleneksel yapıdan kurtarmak, modern bir yapıya kavuşturmak gerekir. İşletmelerimizin çoğu, bölük pörçük bir yapıda. Bu da bizi ister istemez daha büyük işletmelere götürecek. Dolayısıyla çiftçilerimizin şimdiden yapılarını düzeltmek için ciddi bir çalışma içine girmesi şart.'' AB müzakerelerinin sadece süreyle ilgili yapılacak müzakereler olduğuna değinen Babacan, ''Peki neyi müzakere edeceğiz? Zamanlamayı... AB kurallarına ne kadar sürede uyum sağlayacağımızın müzakeresini yapacağız'' diye konuştu.

Babacan, AB ile müzakerelerin birçok sektörde olduğu gibi tarım sektöründe de birçok fırsatlar yaratacağını vurgulayarak, tarım sektörünün dünya piyasalarında rekabet edebilecek güce ulaşması gerektiğini, ancak şu anda böyle bir yapıya sahip olmadığını söyledi.

Devlet Bakanı Ali Babacan, ''Türkiye, bundan 10 yıl sonra her alanda olduğu gibi tarım alanında da bugünkünden çok farklı bir ülke olacak'' dedi.