BIST 9.645
DOLAR 32,53
EURO 34,85
ALTIN 2.430,22
HABER /  GÜNCEL

Tarihi projeye tehdit gibi iki açıklama

Kuzey Irak petrollerinin boru hattıyla Türkiye'ye gönderilmesi için başlatılan çalışma tehlikede mi? İşte ABD ve Bağdat'tan gelen iki flaş açıklama...

Abone ol

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani'nin Ankara temasları ve Kuzey Irak petrollerine ilişkin anlaşma Bağdat ile ABD yönetimin rahatsız etti.

Bağdat yönetimi "Kürdistan'la boru hattı imzalalaması konusunda Türkiye'yi uyarırken", ABD yönetiminden Barzani'ye sert bir fren geldi.

"Irak'ın herhangi bir kesiminden petrol ihracatını desteklemiyoruz."

TÜRKİYE'YE BİLDİRDİK

IRAK Başbakanı Maliki’nin sözcüsü Musavi, “Kürdistan’la boru hattı anlaşması imzalanmasına karşı olduğumuzu Türkiye’nin Bağdat büyükelçisine bildirdik. Böyle bir anlaşma olursa Bağdat-Ankara ilişkileri ciddi şekilde hasar görür” dedi.

AFP, bu sözlerin, şu anda Ankara’da bulunan Neçirvan Barzani’nin “gelecek ay boru hattının açılabileceği” yönündeki sözlerinden hemen sonra gelmesine dikkat çekti.

ABD'DEN SERT FREN

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki'ye, günlük basın brifinginde, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKYB) Başbakanı Neçirvan Barzani'nin dün Türkiye'deki temasları soruldu.

Bir gazetecinin, "Barzani'nin bir boru hattı üzerinden Kuzey Irak'tan Türkiye'ye yeni yıldan önce petrol pompalanmaya başlayacağı yönündeki" açıklamasını hatırlatması üzerine Psaki, bu konuya yaklaşımlarında bir değişiklik bulunmadığını belirtti.

POZİSYONUMUZ DEĞİŞMEDİ

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Psaki, "Bu konudaki pozisyonumuz değişmedi. Irak federal hükümetinin onayı olmadan Irak'ın herhangi bir kesiminden petrol ihracını desteklemiyoruz. Irak federal hükümeti ve Kürt bölgesel yönetimini anayasal bir çözüme varmaya çağırmayı sürdürüyoruz" yanıtını verdi.