BIST 10.899
DOLAR 32,19
EURO 34,94
ALTIN 2.457,44
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Tarihi kalıntı dijital kütüphane oluyor

Esenler'de bulunan ve arkeolojik kazı çalışmalarının ardından restore edilen tarihi yapı, gençlik merkezi ve dijital kütüphane olarak hizmet verecek.

Abone ol

İnşaatı tamamlanan ve içi düzenleme çalışmaları süren gençlik merkezi ve kütüphane yakın bir zamanda hizmete alınacak.

Esenler Belediyesi ilçedeki tarihi eserleri gün yüzüne çıkarmak için başlattığı çalışmalar meyvelerini vermeye başladı. Esenler’deki tüm tarihi eserlerin envanterini çıkarıp röleve, restorasyon ve resititüsyon projelerini yapmayı amaçlayan Esenler Belediyesi, her eser için ayrı ayrı hazırladığı restorasyon projelerininin Anıtlar Yüksek Kurulu’nun onayını alıp uygulamaya koyuyor. Bu projelerden birisi de, Menderes Mahallesi 9 pafta, 38 parsel sayılı yerde bulunan ve halk arasında kilise kalıntısı olarak bilinen tarihi yapı. Esenler Belediyesi tarafından “tarihi yapı” olarak tescili yaptırılan ve arkeologlar gözetiminde gerçekleştirilen arkeolojik kazı çalışmasının ardından bu yapı için bir de restorasyon projesi hazırlandı.

Anıtlar Kurulu’nun onayı ile

Söz konusu eser için Esenler Belediyesi tarafından hazırlanan restorasyon projesi Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylandı ve tarihi yapının restore çalışmaları da süratle tamamlandı. Yapının iç düzenleme çalışmaları devam ediyor. Buranın, içerisinde internet salonu ile öğrencilerin rahat bir ortamda ödevlerini yapabilecekleri çok amaçlı salon ve etüt odasının da bulunduğu güzel bir gençlik merkezi ve kütüphaneye dönüştürüleceğini kaydeden Esenler Belediye Başkanı M. Teyfik Göksu, “2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun 12. maddesine dayanılarak çıkarılan taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına ait katkı payına dair yönetmelik gereği fon için İstanbul Valiliği’ne yaptığımız başvurudan da olumlu sonuç aldık. Böylece, restorasyon çalışmasını fon kullanarak gerçekleştirdik. Gerekli iç düzenlemeyi de tamamladıktan sonra gençlik merkezi ve kütüphaneyi yakın bir zamanda hizmete açacağız” dedi. Bu kütüphanenin diğer kütüphanelerden farklı olacağını kaydeden Göksu, “Bu kütüphanenin raflarında kitap değil, bilgisayar olacak. Kütüphaneyi kullanan her çocuğumuza bir şifre vereceğiz, dünyadaki bütün kütüphanelerle irtibatlı olacak. Kısacası, tarihi yapı ile son teknolojiyi buluşturmuş olacağız” şeklinde konuştu.

Yapının yakınında bir de tarihi çeşme olduğunu kaydeden Göksu, “Başka bir proje kapsamında da bu tarihi çeşmeyi restore edeceğiz. Bu çeşmemizin projesi de, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nca onaylandı. Gençlik merkezi ve kütüphanemizin önünde güzel bir bahçe oluşturacağız. Tarihi yapı, tarihi çeşme ile bütünleşecek ve Esenler’in en nadide kültür mekânlarından birisi haline gelecek” dedi.