BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Esenler Uhud’a kavuşuyor

Esenler Havaalanı Mahallesi’nde bir süredir kazı ve altyapı çalışması süren Uhud Camii ve Kur’an Kursu’nun temeli düzenlenen bir törenle atıldı.

Abone ol

Törende konuşan Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, caminin Esenler’de kültürel değişime önemli katkı sağlayacağını söyledi.

Havaalanı Mahallesi’nde kazı çalışmaları tamamlanan Uhud Camii’nin temeli, düzenlenen bir törenle atıldı. Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan törende ilk konuşmayı Uhud Camii ve Kur’an Kursu Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Hüseyin Karaca yaptı. Cami çalışmasında bugüne kadarki gelişmeleri özetleyen Karaca, 2005 yılında kurdukları dernekle 850 bin liraya cami arsasını aldıklarını hatırlatıp, “Daha sonra plan ve proje işlemlerini tamamlayarak ruhsatımızı aldık. Hafriyatını da alarak bugün temel atılma noktasına gelindi. Beytullahın şubesini yapmak için şimdiye kadar ve bundan sonra bize yardımcı olacak herkese teşekkür ediyorum. Sizlerin yardımı ile inşallah camimizi en kısa sürede ibadete açacağız” dedi.

RESİMLER İÇİN TIKLAYINIZ

Kültürel değişime katkı sağlayacak

İnşa edilecek Uhud Camii’nin Esenler’in sosyal ve kültürel değişimine büyük katkı sağlayacağını söyleyerek sözlerine başlayan Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, Esenler’de yeni yaşanan bir olayı anlatarak konuşmasına devam etti: “Dünden beri televizyonlarda Esenler’le ilgili bir haber yayınlanıyor. Bu haber kapkaç, gasp, hırsızlık haberi değil. Bu haber, çöpe attığı 100 bin lirayı bulan geri dönüşüm tesislerindeki işçilerin sahibine iade etmesi haberi. Bir örnek davranış haberi. Esenler artık örnek haberleriyle ulusal gazete ve televizyonlara haber konusu oluyor. Bu örneklerin sayısını artırmamız için bu tür tesislerin de sayılarının artması gerekiyor”.

Belediye Meclisi kararıyla bundan sonra Esenler’de yapılacak dini tesislerden ruhsat harcı almayacaklarını da kaydeden Göksu, hayırsever vatandaşların yardımlarıyla İslam tarihinde önemli bir yeri olan Uhud adını taşıyan cami inşaatının yakında tamamlanacağını söyledi. Hayırsever bir vatandaşın Uhud Camii’nin demir ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayacağını belirten Göksu, “Bu caminin bir an önce ibadete açılabilmesi için hepimiz elimizden geleni yapacağız. 7 kişilik Yönetim Kurulu’na 8. Kişi olarak beni yazabilirsiniz. Ne görev verirseniz yerine getirmeye hazırım. Bu dünyadaki varlık sebebimiz hayır duası almak ise, bundan güzel hayır dua alınacak bir hizmet olur mu? İnşallah en kısa sürede bu camimizi yine hep birlikte hizmete açarız” dedi.

Başkanken yıktı, şimdi temelini attı

Daha sonra kürsüye Esenler eski Belediye Başkanı Mehmet Öcalan geldi. Belediye Başkanı olduğu ilk yıllarda aynı arsaya izinsiz olarak mahalleli vatandaşlar tarafından gecekondu şeklinde yapılan camiyi yıktırdığı için adının “Cami yıkan başkan” olarak anılmaya başladığını hatırlatan Öcalan, “Ancak biz o gün doğrusunu yapmıştık. Vatandaşın tapulu arsasına izni olmadan cami yapılamazdı. Daha sonra arsasını paramızla aldık. Bugün arsanın tapusu derneğimizde. Bugün plan ve projesiyle, ruhsatıyla güzel bir caminin temelini atmak üzere buradayız” dedi.

Cami minarelerinden birisinin Kazım Karabekir Mahallesi eski muhtarı merhum Necdet Taştan’ın hayratı olarak oğlu ve Kazım Karabekir Mahallesi Muhtarı Gülbek Taştan tarafından yaptırılacağını söyleyen Mehmet Öcalan, “Bu kadromuz ve hayırseverlerimizle inşallah Uhud Camii minaresiyle, kubbesiyle ve başka kısımlarıyla en kısa sürede tamamlanır ve hep birlikte ibadete açılışına da katılırız” diye konuştu.

Cami duvarına levha olsun

Törende son konuşmayı ilahiyatçı Ömer Döngeloğlu yaptı. Döngeloğlu da Uhud’un İslam tarihindeki önemini sahabe hayatlarından örnekler vererek anlattıktan sonra, “Peygamberimiz (s.a.v.) (Uhud bizi sever, biz Uhud’u severiz) buyurmaktadır. Peygamberimizin (s.a.v.) bu hadis-i şerifi caminin duvarına levha olarak asılsın inşallah. Siz camimize bu ismi vererek aslında Peygamberimize olan sevginizi, muhabbetinizi gösteriyorsunuz” şeklinde konuştu. Program, Ömer Döngeleoğlu’nun duasının ardından törene katılan protokolün butona basıp temel atmasıyla sona erdi.