BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,89
ALTIN 2.418,47
HABER /  GÜNCEL

Tansiyon hastaları kontrol dışı

Avrupa Hipertansiyon Derneği 2. Başkanı, Hipertansiyon ve Ateroskleroz Derneği Başkanı Prof. Dr. Serap Erdine, yüksek tansiyon hastaları ile ilgili ilginç bilgiler verdi.

Abone ol

Avrupa Hipertansiyon Derneği 2. Başkanı, Hipertansiyon ve Ateroskleroz Derneği Başkanı Prof. Dr. Serap Erdine, Türkiye’de yüksek tansiyon hastalarının ancak yüzde 14’ünün kontrol altında olduğunu belirterek, özellikle şeker hastalarında ve yüksek risk grubunda kontrolün güçleştiğini söyledi.

Yüksek tansiyonun önlenmesinde ve tedavisinde beslenme alışkanlıkları ile fiziksel aktivitenin de rolü bulunduğunu açıklayan Prof. Dr. Erdine, şöyle devam etti:

" Hipertansiyonun, 45 yaş üzerindekilerde görülme sıklığı yüzde 40' lara çıktı.Hipertansiyon görülenlerden ancak yüzde 14' ü kontrol altında tutulabiliniyor. Bu oran, ABD'de yüzde 27, Avrupa ülkelerinde ise yüzde 15-20 arasında değişiyor.

"Türk toplumu hareketsiz yaşama doğru gidiyor. Yeni nesil de hızla şişmanlıyor. Akdeniz diyetine yönelmeliyiz. Akraba evlilikleri de bu hastalık için önemli bir faktör. Karadeniz Bölgesinde akraba evliliği çok fazla. Akraba evlilikleri şeker ve yüksek tansiyon görülme sıklığını arttırıyor. Ayrıca anne veya babasında yüksek tansiyon hastalığı olan kişilerde bu hastalığa yakalanma olasılığı son derece yüksektir.”

Kaynak: www.sagliginsesi.com