BIST 10.267
DOLAR 32,24
EURO 34,76
ALTIN 2.411,12
HABER /  GÜNCEL

Tanrıkulu'ndan Gezi için basın açıklaması

Sezgin Tanrıkulu Gezi Parkı Olayları'nın birinci yıldönümü sebebiyle bir basın açıklamas yaptı.

Abone ol

Gezi olaylarının yıl dönümü nedeniyle bir açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, "Gezi protestoları sırasında gençlerin uğrunda can verdiği demokrasi ve özgürlüğü eninde sonunda yakalayacağımızdan kimsenin kuşkusu olmasın. Kazanan Gezi Ruhu olacaktır" dedi.

Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Tanrıkulu, "Geçtiğimiz yıl 27 Mayıs'ta başlayıp haftalarca devam eden Gezi Parkı protestolarında yüz binlerce yurttaş, demokratik ve Anayasal haklarını kullanmışlardır. Fakat bu hakkın kullanımına eşi benzeri görülmemiş bir müdahaleyle cevap verilmiş ve kolluk güçlerinin Türkiye'nin her yerinde kullandığı şiddet sekiz kişinin yaşamını yitirmesine sebep olmuştur. Protestolar sırasında 8 bini aşkın yurttaş da yaralanmıştır" diyerek şöyle devam etti:

"Gezi Parkı protestoları yurttaşların özgürlük ve demokrasi taleplerinin dile getirildiği barışçıl bir tepki olmasına rağmen hükümet tarafından provoke edilmiş ve yurttaşlar karşı karşıya getirilmeye çalışılmıştır.

Protestolara karşı yürütülen sindirme politikası sırasında gençlerin ölümüne sebep olanlar hâlâ cezalandırılmamıştır. Ancak bilinmelidir ki gençlerin ölümüne, binlerce yurttaşın yaralanmasına sebep olanlar er veya geç yargı önünde bunun hesabını vereceklerdir."

Gezi Parkı yıldönümünde gerçekleştirilmek istenen demokratik gösterilere saygı duyulması gerektiğini ifade eden Tanrıkulu, hükümetin, toplu gösteri ve yürüyüş hakkını engellemeye hakkı olmadığını vurguladı.

Tanrıkulu şöyle devam etti:

"Nitekim bu hakkın engellenmesi dolayısıyla Türkiye defalarca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nce mahkûm edilmiştir. Eğer hâlâ birazcık sağduyusu kaldıysa hükümetin, İçişleri Bakanlığı'nın yarın (1 Haziran) ve sonrasında gerçekleştirilecek demokratik gösterilere, anmalara yönelik engellemelere başvurulmaması gerekmektedir. Aksi halde gerçekleşecek her türlü hak ihlalinin sorumlusu yine AKP iktidarı olacaktır.
Bu vesileyle Gezi Parkı protestoları sürecinde yaşamını yitiren gençleri saygıyla anıyor, ailelerine, yakınlarına, sevenlerine sabır diliyorum. Gezi protestoları sırasında gençlerin uğrunda can verdiği demokrasi ve özgürlüğü eninde sonunda yakalayacağımızdan kimsenin kuşkusu olmasın! Kazanan barış, demokrasi ve özgürlük yanlıları, savunucuları olacaktır! Kazanan Gezi ruhu olacaktır!"