BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Tanıtımlar sonunda sonuç verdi!

GAİB bünyesinde kurulan Makarna, Bulgur, Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu'nun, uluslararası bilinirliğin arttı.

Abone ol

Yoğun tanıtım çalışmaları sonucunda, sektör kapsamındaki ürünlerle ilgili olarak 1,9 milyar dolara yakın ihracat gerçekleştirildi.

Tanıtım grubu tarafından yapılan çalışmaların bir yansıması olarak, 2012 yılında sektörde yer alan ürün gruplarının ihraç edildiği ülke sayısının 177’ye çıkarıldığını söyleyen Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, "Önümüzdeki dönemler için en önemli hedeflerimizden biri, Türk gıda ürünlerinin dünyanın bütün ülkelerinde önemli bir yere sahip olmasını sağlamaktır.” dedi.

Gruba bağlı bakliyat, bitkisel yağlar, bulgur, irmik, makarna ve pirinç gibi alt ürün gruplarının da faaliyet gösterdiğine değinen Tiryakioğlu, sektör genelinde yapılan ihracatın yüzde 65’inden fazlasının Ortadoğu ülkelerine gerçekleştirildiğini belirtti. Gelişmiş ülke ekonomilerinde yaşanan talep düşüşünün ihracat performansına yapması muhtemel olumsuz etkinin engellenmesi için yoğun bir çaba harcandığının altını çizen Tiryakioğlu, bu bakımdan Afrika ülkelerine 350 milyon doları aşan bir ihracat gerçekleştirilmiş olmasının dikkat çekici olduğunu vurguladı.

Sektör geneline bakıldığında ihracat rakamlarında Ortadoğu ve Afrika ülkelerini, Avrupa Birliği ile Asya-Pasifik ülkelerinin takip ettiğini kaydeden Tiryakioğlu, “Sektörde en önemli ticaret ortaklarımızdan biri olan Suriye’de yaşanmakta olan gelişmeler nedeniyle bu ülkeye gerçekleştirilen ihracatımızda 2012 yılında düşme eğilimi gözlemlenmiştir. Buna rağmen Ortadoğu ülkelerine yönelik ihracatımızda 2011’e kıyasla yüzde 12’lik artış kaydedilmiş olması önemlidir. Bu başarıda halen sektör ihracatının yarısından fazlasının gerçekleştirildiği, en önemli ticaret ortağımız olan Irak’a yapılan ihracatta ulaşılan yüzde 21 oranındaki ihracat artışı önemli rol oynamıştır.” açıklamasını yaptı.