BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  MAGAZİN

Tan Sağtürkü üzen karar

Balet Tan Sağtürk’ün kardeşi Han Taygun Sağtürk'e ömür boyu hapis cezası

Abone ol Antalya’da iki yıl önce iş adamı Fikri Şirin’i kemerle boğarak öldürdükleri iddiasıyla yargılanan balet Tan Sağtürk’ün kardeşi Han Taygun Sağtürk, Kevser Çiftçi ve Orhan Bıyık’a "nitelikli insan öldürme" suçundan ömür boyu hapis cezası verildi.

Sanıklar ayrıca, "yağma" suçundan beşer yıl, "kredi kartını kötüye kullanma" suçundan birer yıl 15 gün ve 820 YTL para cezası, kişi hürriyetini yoksun bırakmak suçundan da üçer yıl dört ay hapis cezasına çarptırıldı. Antalya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın duruşmasına, Han Taygun Sağtürk, Orhan Bıyık ile cinayeti planladığı ve azmettirdiği öne sürülen Kevser Çiftçi ile avukatlar katıldı. Duruşmayı, öldürülen iş adamının yakınları da izledi.

Haklarındaki suçlamaları kabul etmeyen sanıklar, iş adamının kaçırılması ve öldürülmesi konusunda, önceki davalarda da olduğu gibi birbirlerini suçladılar. Orhan Bıyık, Han Taygun Sağtürk’ün daha önceki bir duruşmadan önce cezaevindeki nezarethanede kendisine, "Sen suçu üzerine al. Ben, gerekli herşeyi sana sağlarım, yardımcı olurum" dediğini iddia etti.

Bıyık, ayrıca Karadenizli olduğunu, bu şekilde bir cinayeti işlemesinin mümkün olmadığını da savundu. Olayın azmettiricisi olduğu öne sürülen Kevser Çiftçi de suçsuz olduğunu, helal parayla iki çocuk okuttuğunu ve çocuklarının kendisinin suçsuz olduğuna inandıklarını söyledi. Çiftçi, Sağtürk’ün olayın oluş biçimine yönelik olarak verdiği ifadede, olay sırasında evde masa ve sandalyenin bulunduğundan söz ettiğini, ancak evinde masa ve sandalye bulunmadığını, yemeklerini yer sofrasında yediğini iddia etti.

Çiftçi, Sağtürk’ün ilk duruşmalarda susma hakkını kullanarak plan yaptığını, kendilerinin ifadelerini öğrendikten sonra senaryo uydurarak, olayın oluş biçimini kendisine göre anlattığını ileri sürdü. Sağtürk ise verdiği ifadelerle mahkemeye yardımcı olduğunu, aksi halde olayın çözülmesinin imkansız olacağını, suçsuz olduğunu savundu.

Son sözleri sorulan sanıkların suçsuz olduklarını ve beraatlarını istediklerini ifade etmelerinin ardından, mahkeme heyeti karar için ara verdi. Verilen aranın ardından devam edilen duruşmada sanıklar, "yağma" suçundan beşer yıl, "kredi kartını kötüye kullanma" suçundan birer yıl 15 gün hapis cezası ve 820 YTL para cezası, "kişi hürriyetini yoksun bırakmak" suçundan üçer yıl dört ay hapis cezası ve "nitelikli insan öldürme" suçundan da ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Antalyalı iş adamı Fikri Şirin, 16 Kasım 2005 tarihinde kaybolmuş, cesedi, 2 gün sonra Düzlerçamı beldesinde Kevser Çiftçi’nin villasındaki fosseptik çukurunda, üzeri betonla kapatılmış olarak bulunmuştu.