BIST 10.657
DOLAR 32,13
EURO 34,94
ALTIN 2.433,56
HABER /  GÜNCEL

Savaştan para kazanan Türkler

Irak ve Afganistan'da savaştan kazanan şirketler arasında 12 Türk firma var.

Abone ol

Kamu Bütünlüğü Merkezi’nin araştırmasına göre; ABD’de toplam 25 milyar dolarlık savaş ihalelerinde en çok kazanan 100 şirketin 31’ini yabancılar oluşturdu, 12’si Türk şirketlerine verildi.

ABD’nin Irak ve Afganistan’da dağıttığı savaş ihalelerinden en çok kazanan 100 şirketin 31’inin yabancı olduğu ve bu 31 ihalenin 12’sinin Türk şirketleri tarafından alındığı belirlendi.

ASLAN PAY CHENEY'İN ESKİ ŞİRKETİNE

Kamu Bütünlüğü Merkezi adlı kar amacı gütmeyen bir kuruluşun yaptırdığı araştırmaya göre ABD, yerel ve yabancı şirketlere toplam 25 milyar doların üzerinde ihale dağıtırken, savaş ihalelerinde en büyük payı, ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney’nin 1995-2000 yılları arasında başkanı olarak görev yaptığı Halliburton şirketi aldı.

İHALE ALAN ŞİRKETLER GİZLİ TUTULUYOR

Araştırmayı yürüten kuruluşa göre Amerikan yönetimi, bu ihaleleri, rekabet usulüne göre dağıtmıyor, bazı ihaleleri alan şirketlerin isimleri gizli tutuluyor.

BLACKWATER EN ÇOK KAZANAN ŞİRKETLERDEN

Irak’ta, Amerikan Dışişleri Bakanlığı personeline güvenlik hizmeti sağlayan iki özel şirketten biri olan DynCorp International, savaş ihalelerinden en çok kazanan şirketler arasında 1,8 milyar dolar ile ikinci oldu.

“TANIMLANMAYAN YABANCI VARLIKLAR”

Kamu Bütünlüğü Merkezi’nin raporuna göre, Amerikan hükümetinin dağıttığı savaş ihalelerinde 20,4 milyar dolarlık bir bölüm ise “tanımlanmayan yabancı varlıklara” verilmiş görülüyor.