BIST 10.015
DOLAR 32,38
EURO 34,72
ALTIN 2.433,63
HABER /  GÜNCEL

Taliban'dan barış görüşmelerinin gecikmesine eleştiri

Pakistan'da hükümet ile Taliban arasında planlanan barış müzakerelerinde kaos yaşanıyor. Taliban adına müzakerelere katılanlar, hükümet temsilcilerinin kendileriyle İslamabad'da görüşmemesini kınadı.

Abone ol

Pakistan'da hükümet ile Taliban arasında planlanan barış müzakerelerinde kaos yaşanıyor.

Taliban adına müzakerelere katılanlar, hükümet temsilcilerinin kendileriyle İslamabad'da görüşmemesini kınadı.

Hükümet ise görüşmeler başlamadan önce Pakistan Talibanı TTP'nin belirlediği delegasyona ilişkin açıklık getirilmesini istediklerini belirtti.

Tarafların müzakerelerle ilgili "yol haritası" belirlemek üzere çalışmalarına başlaması gerekiyordu.

Taliban militanları 2007'den bu yana Pakistan'da ayaklanma faaliyeti yürütüyor.

Bu arada Peşaver'de Şii mahallesindeki bir otelin önünde patlayan bir bomba sekiz kişinin ölümüne, 26 kişinin de yaralanmasına neden oldu. Polis yetkilileri bunun bir intihar saldırısı olduğunu açıkladı.

Hükümetin yaklaşımı gözlemcileri şaşırttı. Taliban, delegasyonlarına yeni katılımların olmayacağını belirterek hükümetin görüşmelere başlamasını ve ekibin temsil gücü olup olmadığına kendilerinin karar vermesi çağrısını yaptı.

Eski görüşmeler başarı kaydetmedi

Taliban delegasyonunun başında bulunan Sami ül Hak, AFP haber ajansına yaptığı açıklamada, "Hükümetin müzakerelerle ilgili ne kadar ciddi olduğu bugün ortaya çıktı. Bir yandan Taliban'la görüştüklerini söylüyor, öte yandan da dalga geçiyorlar" dedi.

Taliban delegeleri daha sonra başkent İslamabad'dan ayrıldı.

Hükümet adına görüşmeleri yürütecek olan İrfan Sıddıki ise görüşmelerin devam etmesini beklediğini, fakat Taliban ekibinin bileşenleri ve ne kadar yetkiye sahip olduklarına ilişkin bilgiye ihtiyaçları olduğunu ifade etti.

Başbakan Navaz Şerif, üst üste yaşanan saldırı dalgasının ardından geçen hafta müzakerelere başlanacağını ilan etmişti.

Taliban saldırılarında Ocak ayında 100'den fazla kişi ölmüş, son yıllarda ölenlerin sayısı ise binleri geçmişti.

Birçok uzman TTP'ye karşı geniş kapsamlı askeri operasyonlar bekliyordu.

BBC'nin İslamabad muhabiri Aleem Maqbool, Taliban ile daha önceki barış görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlandığını, yeni girişimin de Taliban'a zaman kazandırmaya hizmet edeceği kanısının yaygın olduğunu ifade ediyor.