BIST 10.159
DOLAR 32,36
EURO 34,71
ALTIN 2.395,01
HABER /  DÜNYA

Talat başbakan adayını belirledi

KKTC Cumhurbaşkanı Talat, yeni hükümeti kurma görevini yeniden Soyer'e verdi

Abone ol

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, yeni hükümeti kurma görevini Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Ferdi Sabit Soyer'e verdi.

Soyer'i kabul eden Talat, dün gün boyu Cumhuriyet Meclisinde temsil edilen siyasi partilerin yetkilileriyle bir araya gelerek değerlendirme yaptığını ve partilerin görüşlerini aldığını belirterek, anayasal prosedür gereği CTP Genel Başkanı Soyer'e hükümeti kurma görevini verdiğini söyledi.

Hem iç, hem dış politika açısından önemli ihtiyaçların bulunduğu bir dönemde bulunulduğunu belirten Talat, halkın iç politikada hem ekonomik, hem de sosyal alanda reformlar, dünyayla bütünleşme yönünde yenilikler beklediğini ve arzuladığını kaydetti. İyi bir kamu yönetimine ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Talat, yeni kurulacak hükümetin bu doğrultuda çalışmasına çok büyük ihtiyaç bulunduğunu söyledi.

"Bütünlüklü duruş sergileyen bir hükümete ihtiyaç olduğunu" belirten Talat, bakanlıkların tam bir dayanışma ve koordinasyon içinde çalışması gerektiğini, bugüne kadarki koalisyon hükümetlerinin bunu başaramadığını belirtti.
Talat, dış politika ve Kıbrıs sorununda önemli günlere doğru hızla ilerlendiğini bildirdi ve "Bunun için de istikrarlı, güven telkin edecek, dış dünyada da prestijimizi daha da yükseltecek bir hükümete ihtiyaç var. Bugüne kadarki hükümetler, özellikle referandumdan itibaren görev yapan hükümetler epeyce başarılı oldu" dedi.

Toplumda bir anda bir gerginlik havası oluştuğuna işaret eden Talat, "Umarım ki bunu da kısa sürede ortadan kaldırıcı adımlar atabilirsiniz. Burada, siyasi parti olarak CTP ve hükümete büyük görev düşüyor. Tabii ki tüm siyasi partilerimize de büyük görev düşüyor. Umarım ki bu konuda bütün partilerimiz ve hükümet üzerine düşen görevi yapar. Çalışmalarınızda başarılar diliyorum" diye konuştu.

SOYER: "KOALİSYON HÜKÜMETİ KURACAĞIZ"

CTP Genel Başkanı Ferdi Sabit Soyer de CTP olarak, meclisin yapısı çerçevesinde bir koalisyon hükümeti oluşturacaklarını açıkladı. Yaşadıkları tecrübeler ışığında, koalisyon hükümetinin bir bütün olarak davranmasını amaçladıklarını ifade eden Soyer, şunları söyledi:

"Kıbrıs Türk halkının 1 Ocak 2004'ten itibaren hem Kıbrıs sorununun çözümü, hem ekonomik, hem demokratik alanda başlatıp geliştirdiği ileri reform hareketlerini daha iyiye götürmek, başlatılan reform hareketlerini tam sonuca ulaştırmak, bu arada ekonomik gelişmemizi daha ilerletmek ve ekonomik gelişmenin yarattığı yeni sıkıntılara çözümler üretmek, üniversitelerimizin ve öğrencilerin memnuniyetini tedbirlerini bütünüyle ele almak, turizm sektörünü geliştirebilmek, bu bağlamda turizm fonunu açık ve şeffaf bir hale getirmek ve maksat dışı kullanımı durdurabilmek, buna bağlı olarak diğer bütün sosyal güvenlik kamu reformu ve benzeri alanlardaki bütün reformları ileriye taşımak için kuracağımız koalisyon hükümetinde koordinasyonu dorukta olan bir program çalışması yaparak, yeni bir hükümet oluşturup halkı esenliğe kavuşturma yolunda atılan adımları ileriye taşımak amacımızdır."

Cumhurbaşkanlığı ile uyum içinde çalışacaklarını kaydeden Soyer, "Türkiye'yle de Kıbrıs sorununun çözümü ve Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik sürecinin önündeki engellerin aşılması sürecinde ortak çıkarlarımıza dayalı işbirliğini Cumhurbaşkanlığı ile birlikte sürdürmek temel amacımız olacaktır. Görevi tevdi ettiğiniz için teşekkür ederim" dedi.

ANAYASAL SÜREÇ

KKTC anayasasına göre hükümeti kurma görevini alan milletvekili, bu görevini en geç 15 gün içinde tamamlamak veya görevi geri vermekle yükümlü. Cumhurbaşkanı, bakanlar kurulunu kurma görevini, güvenoyu alabilecek bir grup başkanına veya milletvekiline verebiliyor.

Başbakan Ferdi Sabit Soyer, CTP-DP koalisyon hükümetinin istifasını pazartesi günü Cumhurbaşkanı'na sunmuştu.
Toplam 50 sandalyeli KKTC Cumhuriyet Meclisinde CTP'nin 25, Ulusal Birlik Partisinin (UBP) 13, Demokrat Partinin (DP) 6, Barış ve Demokrasi Hareketinin (BDH) 1 milletvekilinin yanı sıra UBP ve DP'den istifa edenlerden oluşan 5 de bağımsız milletvekili bulunuyor.

UBP ve DP'den geçen hafta içinde istifa eden 4 milletvekili ise, "yeni oluşum" sloganıyla yeni bir parti kurma çalışmalarını sürdürüyor.