BIST 10.740
DOLAR 32,22
EURO 35,01
ALTIN 2.502,78
HABER /  POLİTİKA

Talabaniye jet yanıt

Başbakan Erdoğan Irak Cumhurbaşkanı Talabani'nin sözlerini ikna edici bulmadı

Abone ol

Başbakan Erdoğan şöyle konuştu: "Bugün meydana gelen terör olayını da şiddetle kınıyorum, şehitlere Allah'tan rahmet diliyorum, gazilerimize acil şifalara diliyorum. Şehit yakınlarına ise başsağlığı diliyorum.

Talabani'nin bugün yaptığı tespitler beni tatmin etmiyor. Biz uygulama görmek netice görmek istiyoruz. Eğer bunların neticesini alabilirsek iyi olur. biz Irak'ın toprak bütünlüğüyle ilgili bir talebimiz bir endişemiz yok. Biz bu şekilde çırpınırken Irak'ın kuzeyinde bir terör örgütünün konuşlandırılmasına Irak'ın merkezi yönetiminin müsaade etmesi veya yerel yönetimin buna müsaade etmesi, çanak tutması anlaşılır bir şey değildir. Ve bunu tarihi dostluğumuz, kardeşliğimizle de bağdaştıramıyoruz.  Biz terör zirvesine geçmeden önce ABD Dışişleri Bakanı Rice beni aradı ve üzüntülerini bildirdi. Bizden bir kaç gün süre istedi. "

Erdoğan ayrıca sınırötesi için gerekli şartların oluşmasını beklediklerini ve operasyon için kimseden işaret ya da icazet beklenmediğini sözlerine ekledi.

Referandum konusu

Cumhurbaşkanını 5 yılda bir halk tarafından seçilmesi, TBMM seçimlerinin dört yılda bir yapılması toplantı yeter sayısının 184 olması kabul edilmiştir.

Türkiye kararalılıkla seçime gitmiş ve kabul oyu vermiştir. Referandumun özelliği katılımcı olunmasıdır. Türkiye demokrasiden yana tavır almıştır. Ancak demokrasinin gereğini yerine getirmek için demokratlık adına sandığa gidilmesinden mutluluk duydum. Tercihlerini kullanan vatandaşlarıma teşekkür ediyorum. Demokratlık görevini yerine getirmeyerek sandığa gitmeyenlere de saygı duyuyorum. Ancak gönül isterdi ki onlarda sandığa gitsinler tercihlerini sandık başında yapsalardı..  Bugün katılımcı demokrasimiz iyi bir sınav vermiştir. Önemli olan 81 ilimizde katılımın yüzde 50'nin üzerinde olması bizi hayli mutlu etmiştir.

Katılım yüzde 67 olmuştur. Evet oyu yüzde 69 hayır ise yüzde 31 olmuştur. 74 ilde evet oyu fazla, 7 ilde de hayır oyu daha fazla çıkmıştır.