BIST 9.530
DOLAR 32,47
EURO 34,83
ALTIN 2.480,29
HABER /  GÜNCEL

Taksim'deki bu yabancılar da kim?

Gezi Parkı için başlatılan gösterilerin yabancı parmağı ile provokasyona dönüştüğü istihbarat raporlarına yansıdı.

Abone ol

Göstericilerin içine sızarak kalabalıkları şiddete yönlendirenleri tek tek tespit eden emniyet birimleri, olayların Türkiye geneline sıçramasında bin kadar provokatörün görev aldığını belirledi. Listede yabancı ajanlar da var.

Taksim Gezi Parkı'nda ağaçların kesilerek yerine AVM yapılacağı söylentisi üzerine başlayan ve yayılan şiddet eylemlerinin arkasındaki ajan-provokatörler deşifre oldu. Sayıları 750 ile 1000 arasında olduğu belirlenen ve yabancı gizli servislerin hesabına alanlara inen ajanların, şehirleri sosyal dokularına göre parselleyerek kitleleri hükümet karşıtı eylemler için harekete geçirdikleri öğrenildi.

Yeni Şafak Gazetesi'nin haberine göre 7. gününe giren Gezi Parkı eylemlerinde şiddet tüm ülkeye yaygınlaştırılmak istenirken olayların altındaki yabancı ajanlar da deşifre oldu. Emniyet İstihbarat'ın hazırladığı rapora göre; Taksim Meydanı'nda 31 Mayıs itibariyle çevre eylemlerine katılanları kışkırtmaya çalışan yüzlerce ajan-provokatör sahne aldı. Emniyet istihbarat raporunda, eylemlerin ikinci aşaması olarak ölüm olaylarının yaşanabileceği vurgulandı. Olası bir ölüm olayının eylemleri daha da yoğunlaştıracağına ve eylemcilerin öfkesini artıracağına değinilerek, istihbarat servislerinin bu yöntemi kullanmasının güçlü olasılık olduğu vurgulandı.

MİNİBÜSTEN YALANLA KIŞKIRTTILAR

Beşiktaş Meydanı ve Başbakanlık Çalışma Ofisi'nin olduğu bölgede sabaha kadar süren çatışmalarda da bu ajanların ön safta yer aldıklarına değinilen raporlarda, meydanda bekleyen eylemcilerin sürekli olarak kışkırtıldığına dikkat çekildi.

34 .. ... plakalı araçtan sürekli Beşiktaş, Ankara ve İzmir'de yaşanan eylemlerde göstericilerin öldürüldüğüne yönelik anonslar yapıldığı belirtilerek söz konusu anonslarda 'meydanı bırakmayalım, burayı terk etmeyelim, hesap soralım' ifadelerinin kullanıldığına yer verildi.

Emniyet, profesyonel ajan-provokatör olduğunu tespit ettiği şahıslarla olayların tırmanmasında parmağı olan kişilerin yakalanması için çalışma başlattı. İstihbarat birimlerinin belirlediği uzman provakatörlerin yakalanması için kamera kayıtları mercek altına alındı.

TEORİ VE PRATİK AYRI AYRI

Uzman provokatörlerin, profesyonel oldukları alanlara göre iş başında oldukları tespit edildi. Teori tarafı güçlü olan provokatörler, CHP ve İP içerisinde protestoların alan ve konularını belirledi, marjinal sol örgütlerin içinde olan provakatörler ise bizzat pratikte ortaya konulan planların gerçekleşmesi için yer aldı. Sosyal medya üzerinden Taksim ve Kızılay'da gençlerin toplanmasını sağlayan uzman provokatörler, ebeveynleri ise ikamet ettikleri yerde 28 Şubat benzeri eylemlerde bulunmaları için örgütlemeye çalıştı.

IŞIK SÖNDÜRME EYLEMLERİ

Semt merkezlerinde tencere-tava eylemleriyle, 28 Şubat'ta Susurluk protestosu ile başlayıp iktidarın uzaklaştırılması amacına dönüşen ışık söndürme eylemlerinin benzeri hedeflendi. Tüm bunların tespitini yapan istihbarat birimleri, İstanbul, Ankara ve İzmir'i sosyal dokusuna göre semt semt parsellere ayırarak sokak olaylarının fitilini ateşleyen profesyonel provakatörlerin peşine düştü.