BIST 10.267
DOLAR 32,32
EURO 34,83
ALTIN 2.412,09
HABER /  GÜNCEL

Taksim inada bindi

İşçi çıkmakta, valilik çıkarmamakta kararlı. 1 Mayıs'da Taksim karışacak. Vali uyardı;

Abone ol Taksim'de kutlamalara izin yok. Miting zorla dağıtılacak. Vali Güler örgütlerin çatışmaya gireceğine dair istihbarat aldıklarını belirterek belirlenen alanlarda kutlama çağrısı yaptı.

Taksim'de miting çağrısı yapanlar için suç duyurusunda bulunulduğunu açıklayan Güler şunları söyledi:

"Taksim'de eyleme izin verilmeyecek. Sendikalara sesleniyorum. Gelin kutlamaları Kazlıçeşme, Kartal, Çağlayan ve Kadıköy'de kutlayın.  Taksim'de bir miting genel hayatı etkileyecek. Kanunsuz toplantılar için çağrı yapmak suçtur. Örgütlerin provokatif eylemler yapacağı tespit edildi. Sendikalar dikkatli olsun. İstanbul'un imajına zarar verir. Güvenlik güçleri kanunsuz koplantıyı dağıtmak zorundadır. Taksim'e çıkanlara karşı orantılı güç kullanılacak."

DİSK VE KESK: TAKSİM'E ÇIKACAĞIZ

Sendikalar ise Taksim'e çıkmakta kararlı. Bu açıklamanın hemen ardından DİSK'den gelen yazılı yanıtta "Taksim'e çıkacağız" denildi.  KESK de televizyonlar aracılığıyla aynı mesajı verdi.

KESK Başkanı İsmail Tombul Taksim kutlamalarına izin vermeyen Vali Muammer Güler'e cevap verdi:

"Valinin açıklamaları toplumu germekten başka bir şeye yaramıyor. Tramvayları vapurları, yolları kapatarak halkı mağdur ediyor. Bizzat valinin kendisi korku dağları yaratıyor.

Demokratik barışçıl eylem yapmak istiyoruz. Provokasyon belirlenen alanlarda yapılmaz mı? Yasalardan söz ediliyor. Talebimiz meşrudur.

1 Mayıs 1977 yılında ölen emekçileri o alanda anmak istiyoruz. Taksim herkese açık söz konusu alan emekçilere kapatılıyor. Bu çifte standarttır. Başka bir yerde kutlamaya dair değerlendirme yapmadık"

Tombul ayrıca valiliğin sendikalarla yarınki görüşme talebine sıcak baktı. Tombul görüşmenin içeriğinin önemli olduğunu ve davete katılacaklarını söyledi.

BEKO 'HODRİ MEYDAN' DEDİ

DİSK üyeleri Ankara Olgunlar sokaktaki Madenci Anıtı önünde toplandılar. Grup adına basın açıklaması yapan DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Kani Beko, ''Çoluğunun çocuğunun rızkını kazanmaya çalışan, üreten bu insanlara marjinal diyemezsiniz. 'Onları Taksim'e sokmam, onlardan pasaport isterim' diyorsanız, bizim pasaportumuz işçi tulumlarıdır. Biz 1 Mayıs'ta Taksim'de olacağız. Size de 'hodri meydan' diyoruz'' dedi. 
Açıklamanın ardından DİSK üyeleri, vatandaşlara bildiri dağıttı.