BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Taksim 1 Mayısa mecbur!

Türk-İş Taksim'de ısrarlı. Sendika kutlamaların meydanda yapılması için bugün valiliğin kapısını çalıyor.

Abone ol

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, 1 Mayıs 1977'de Taksim Meydanı'nda yaşanan olayları hatırlatarak, ''Kanlı 1 Mayıs zihinlerde bir travma etkisi yaratmıştır. Bu travmanın geride bırakılması içindir ki Türkiye, 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamaya mecburdur'' dedi.

Kumlu, konfederasyon genel merkezinde yaptığı basın toplantısında, daha önce Türk-İş Başkanlar Kurulu'nda, 1 Mayıs kutlamalarıyla ilgili karar aldıklarını hatırlattı.

1 Mayıs'ın resmi tatil ilan edilmesini ısrarla istediklerini, yasaksız bir biçimde bayram havasında kutlanması gerektiğine inandıklarını kararda dile getirdiklerini ifade eden Kumlu, Taksim Meydanı'nın kutlamalara açılmasını da yasaksız bir Türkiye için ve bir travmanın geride bırakılması açısından gerekli gördüklerini belirttiklerini kaydetti.

Kumlu, buna karşın Taksim tartışmalarını, 1 Mayıs'ın İstanbul'da kutlanmasına engel oluşturmasını doğru bulmadıklarını da ifade ettiklerini söyledi.

Bugün Türk-İş İstanbul Bölge Temsilciliği aracılıyla, İstanbul Valiliğine Taksim Meydanı'nın 1 Mayıs kutlamalarında Türk-İş'e açılması için başvuruda bulunacaklarını bildiren Kumlu, şöyle devam etti:

''Kanlı 1 Mayıs zihinlerde bir travma etkisi yaratmıştır. Türkiye 32 yıldır Taksim Meydanı'nda yaşanan kanlı 1 Mayıs'ın yarattığı zihinsel örselenmenin kabusu içindedir. Bu travmanın geride bırakılması içindir ki Türkiye, 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamaya mecburdur. Taksim kutlamalara kapalı kaldığı sürece, bu öfkeli acı her 1 Mayıs'ta patlayacak, acı ve Taksim ısrarı her yıl daha da büyüyecektir. Türkiye 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamaya mecburdur. Çünkü emekçiler, kutlamalarda kaybettikleri o 36 canı, kaybettikleri yerde, bir kez bile olsa kitlesel olarak anmak, onlara karşı var olan toplumsal vicdan borcunu ödemek istemektedirler.

Bu bir ihtiyaçtır. Hükümet bu ihtiyacı anlamalı ve 1 Mayıs'ın tam da tatil edildiği bu yıl, Taksim'i emekçilere açmalıdır. 1 Mayıs'ın tatil ilan edilmesi, Taksim travmasının atlatılması açısından önemli bir adımdır. Ama bir önemli adım daha vardır ki Taksim'in kutlamalara açılmasıdır.

Buradan Sayın Başbakana sesleniyorum; 1 Mayıs'ı tatil ilan ettirdiniz teşekkür ederiz. Ama 2009 yılının 1 Mayıs'ında geçmişin bütün olumsuz izlerini silmek ve Taksim'i bir bayram alanı haline getirmek sizin elinizdedir. Taksim'i kutlamalara açınız. Yüzbinlerce insanın eşleriyle, çocuklarıyla Taksim'e ellerinde karanfillerle gelmesine izin veriniz.''

''TAKSİM İÇİN İZİN VERİLMEZSE KADIKÖY'DEYİZ''

İstanbul Valiliğinin Türk-İş'e Taksim için vermesi halinde, başta işçi ve memur konfederasyonları olmak üzere tüm emek ve meslek örgütleriyle bağlantıya geçeceklerini ve ortak kutlama için adım atacaklarını bildiren Kumlu, Türk-İş'in 1 Mayıs'ı ''Emeğin Bayramı'' olarak algıladığını ve bir tek kişinin bile burnunun kanamamasını gözettiğini, temsil ettiği kitlenin güvenliğinden sorumlu olduğunu belirtti.

''Açık ve net söylüyorum, ısrarımız Taksim içindir, ama Türk-İş, bu yıl İstanbul'da yapacağı 1 Mayıs kutlamalarını Taksim tartışmalarına kurban etmeyecektir'' diyen Kumlu, İstanbul'daki kutlamaların Taksim tartışmalarına kilitlenmesini ve Taksim tartışmalarının kutlamalara engel oluşturmasını doğru bulmadıklarını vurguladı.

Taksim için izin verilmemesi halinde bunun tarihi sorumluluğunun Hükümete ait olacağını dile getiren Kumlu, bu şartlar altında Türk-İş'in 1 Mayıs kutlamalarını Kadıköy Meydanı'nda yapacağını ve başta işçi, memur konfederasyonları olmak üzere tüm emek ve meslek örgütleri ile yurt dışından gelen konukların davetli olacağını söyledi.

Kumlu, Türk-İş Başkanlar Kurulu'nun bu yıl 1 Mayıs'ın tüm bölge ve illerde yaygın olarak kutlanması kararı aldığını hatırlatarak, bu çerçevede başta İzmir, Bursa, Adana ve Ankara olmak üzere çok sayıda ilde düzenlenecek mitinglerle 1 Mayıs'ı kutlayacaklarını bildirdi.

Kumlu, İstanbul Valiliğine Taksim için yaptıkları başvurunun yanıtının gelmesinin ardından yapacakları açıklamayla İstanbul kutlamalarının ayrıntılarını kamuoyuyla paylaşacaklarını belirtti.