BIST 10.159
DOLAR 32,20
EURO 35,06
ALTIN 2.470,75
HABER /  GÜNCEL

Taksici cinayetlerine butonlu önlem

İstanbul'da taksicilerin güvenlik sorunlarının çözümü için yeni bir proje geliştirildi.

Abone ol

Artan taksici cinayetlerine karşı İstanbul Büyükşehir Belediyesi harekete geçiyor. Şoförler, taksilere konulacak buton sayesinde anında emniyete ulaşabilecek

İstanbul'da taksicilerin güvenlik sorunlarının çözümü için çağrı merkezi ve taksi durak projesi geliştirildi.
Büyükşehir belediyesi, 124 adet taksi durağını İSPARK işletiminde UKOME kararları ile faaliyete geçirdi. Böylece 2 bin 500 boş gezinmenin yüzde 30'luk dilimi azalacak. Taksilere gerekli donanımlar takılarak çağrı merkezleriyle entegre çalışması sağlanacak.

Yapılacak değişiklikler şöyle özetlendi: 

- Çağrı merkezine erişim, büyükşehir belediyesinin belirlediği tek numarayla olacak. Yapılan çağrılar online haritalar üzerinden izlenebilecek. Böylece güzergahın yoğunluğuna göre taksiler yönlendirilecek.
- Taksilere ücretsiz GPS, navigasyon, LCD ekran gibi ekipman eklenecek.
- Yabancı yolcularla karşılaşılan iletişim sorunları için araç içindeki butona basılarak çağrı merkeziyle iletişime geçilecek ve çağrı merkezi yolcuyla iletişimi sağlayacak.
- Sürücü kimlik tanıma sistemi ile hangi aracı kimin kullandığı, çalışma saatleri ve SGK kapsamında olup olmadığı sorgulanabilecek.
- Taksi koltuklarının arka tarafında 8 inç ekranlarla, yol durumu, güzergahı, önemli haberler, en yakın otel, hastane, polis merkezi gibi kurumların acil telefonları ve konumları harita üzerinde sunulacak.
- Güvenli seyahat hizmeti, çağrı merkezi ve emniyetin ilgili birimi ile direk iletişime geçebilen, araç içi ses iletişimi kurabilen, montaj opsiyonları bulunan sesli haberleşme cihazı kullanılacak.
- Tehlike anında panik butonuna basılarak çağrı merkezi ve emniyetle direk iletişime geçilebilecek. Araç içerisindeki ortam, kayıt altına alınarak, bilgiler ilgili merkezlere iletilecek.