BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  GÜNCEL

Taburdaki kazı sona erdi

Şemdinli'deki kazıda kayıp 12 korucunun izi arandı... Kazı sırasında iletişim kurulan görgü tanığı hangi noktayı gösterdi?

Abone ol

Hakkari'nin Şemdinli İlçesi Derecik Beldesi'nde 1994 yılından bu yana haber alınamayan 12 kişinin, İçkale Güvenlik Tabur Komutanlığı'nda öldürülerek gömüldüğü iddiaları üzerine, Van Cumhuriyet Başsavcı Vekili Bahadır Sakaoğlu ve Şemdinli Savcısı Mustafa Dağlı gözetiminde başlatılan kazı çalışması sona erdi.

SADECE 2 PARÇA KEMİK VE ÇÖPLER BULUNDU

Saat 11.30 civarında başlayan kazı çalışmalarında sadece iki kemik parçası ve çöpler bulundu... Van Cumhuriyet Başsavcı Vekili Bahadır Sakaoğlu ve Şemdinli Savcısı Mustafa Dağlı’nın gözetiminde yapılan kazı çalışmalarında ayrıca kimlikleri gizli tutulan 2 görgü tanığı da hazır bulundu. Tabur Komutanlığı önünde bekleyen kayıp korucuların yakınları 100 kişilik gruba, kazı çalışmalarının tamamlandığı bilgisinin ulaşması üzerie kısa süreli bir gerginlik yaşandı. Önce oturma eylemi yapan grup, kazıda kullanılan iş makinesi taburdan ayrılmasını engelledi, savcılıktan açıklama beklediklerini söyledi.

KEMİKLER ADLİ TIP'TA İNCELENECEK

Kayıp korucuların yakınlarını temsilen kazı çalışmalarında bulunan 4 avukattan Mehmet Ekinci, öfkeli gruba açıklama yaptı. Kazı çalışmasının tamamlandığını 2 parça kemikle çöpler bulunduğunu belirten avukat Ekinci, “Bu kemikler, Adli Tıp Kurumu’na gönderilecek. İnsana mı, hayvana mı ait olduğu oradan gelecek olan sonuçlara göre belli olacak. Bunların dışında da har hangi bir bulguya rastlanmadı” dedi.

Avukat Mehmet Ekinci, kazı çalışmaları sırasında kendilerine iyi davranıldığını ve gerekenin yapıldığını belirterek savcı ve askeri yetkililere de teşekkür etti.

İHBAR MEKTUBUNU YAZAN ASKER YER GÖSTERECEK

Avukat Ekinci, Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı’na ihbar mektubu ve kroki gönderen askerin Derecik Tabur Komutanlığı’na gelerek yer göstermesini beklediklerini bunun sonucunda bir bulguya rastlanabileceğini sözlerine ekledi. 

GÖRGÜ TANIĞI '8 METRE İLERİSİNİ KAZIN' DEDİ

Hakkari Barosu avukatı Salih Akbulut, dışarda bekleyen bir görgü tanığıyla görüştü. Adı öğrenilemeyen görgü tanığı, kazılan yerin yanlış olduğunu belirterek, bazı fotoğraflar üzerinde gösterdiği kazının yapıldığı noktanın 8 metre uzağındaki bölgede çalışma yapılması gerektiğini söyledi. Görgü tanığı "Kazılan yerlerin 8 metre ilersinde kırmızı taşlar var. Cesetler oraya gömüldü" dedi. Bunun üzerine kazı çalışmasına belirtilen yerde devam edildi.

Bu arada sabah saatlerinde yasak olmasına rağmen çekim yaptığı için gözaltına alınan DHA muhabiri Azer Demir ve Sabah gazetesi muhabiri Ercan Demirci, bir kaç saat sonra serbest bırakıldı. Muhabirlerin çektiği görüntü ve fotoğraflara el konuldu.

KORUCU YAKINLARINDAN KAN ÖRNEKLERİ

Öte yandan Şemdinli'de öldürülüp Derecik Tabur Komutanlığı'na gömüldüğü ileri sürülen 12 korucunun yakınlarından kan örnekleri alındı. DNA testi sonuçlarına göre kimlik tespiti yapılacak.


Hakkari'nin Şemdinli İlçesi Derecik Beldesi'nde 1994 yılında 12 kişinin, İç Güvenlik Tabur Komutanlığı içerisinde öldürülüp, gömüldüğü iddiaları ardından Hakkari Baro Başkanı Necip Korkmaz öncülüğündeki 11 avukat dilekçe vererek taburun kazılmasını talep etmişti.