BIST 10.083
DOLAR 32,44
EURO 34,80
ALTIN 2.433,66
HABER /  MEDYA

Syriza'yı bakın hangi partiye benzetti?

Yunanistan'da iktidara gelen Syriza hareketi Türkiye'de hangi partiye benziyor? Tartışmalara Gülay Göktürk de katıldı.

Abone ol

Akşam gazetesi yazarı Gülay Göktürk, radikal sol ittifakı Syriza'nın bir dönem Cem Uzan'ın liderliğini yaptığı Genç Parti'ye benzediğini yazdı.

Liberal kalemlerden Gülay Göktürk, 2015 seçimleri öncesi Syriza hareketine özenerek AK Parti'den kurtulma hesapları yapan bol çeveleri kızdıracak bir yazı kaleme aldı. Yazara kulak veriyoruz:

"Yunanistan’da yaşananları ille de bizim yaşadığımız bazı süreçlere benzetmek zorundaymışız gibi, her cenahta kendine göre bir paralellik kurma çabası sürüp gidiyor.

YUNANİSTAN KRİZDE TÜRKİYE İSE 13 YILDIR BÜYÜYOR

Solcular tamamen ajite olmuş vaziyette. Syriza bir cephe hareketi… Biz de her türden “sol”un içinde yer aldığı bir ittifak oluşturabiliriz ve AK Parti’yi alaşağı edebiliriz, gibilerden bir fantezi kuruyorlar. Ama o kadar heyecanlılar ki, Yunanlıların üçte birinin Syriza’nın peşine takılmasına yol açan ana temayı unutuyorlar. Ekonomik iflas halinde olan bir ülke ile 13 yıldır sürekli büyümeyi başaran bir ülkeyi aynı kefeye koymak; Türkiye seçmeninin de Yunanlı seçmen gibi çaresizlik psikolojisi içinde sola sarılacağını sanmak için siyasi analiz yeteneğini hepten yitirmiş olmak gerekiyor.

ÇİPRAS DEMİRTAŞ BENZETMESİ BİR BAŞKA GARABET

Çipras-Demirtaş benzetmesi ise bir başka garabet… Ne HDP Syriza’ya benziyor; ne Demirtaş Çipras’a… Pozisyonlar farklı, temalar farklı, toplumlar farklı… Çipras umutsuzların temsilcisi, konjonktürel bir çıkış yapıyor ve geleceği tamamen belirsiz. Demirtaş ise güçlenen ve önü açık olan bir kitleyi marjda kalmış bir siyasi güç olmaktan çıkarıp büyük siyasi güçler platformuna taşımayı ve orada kalıcı bir güç haline getirmeyi hedefleyen bir siyasetçi.
Bence Syriza hareketi benzese benzese 2002’de ortaya çıkan ve aynı hızla batan Genç Parti’ye benziyor. O da Çipras gibi, ekonomik kriz ortamında yaptığı desteksiz atışlarla büyük bir sürpriz yapmış ve yüzde 7’ye ulaşabilmişti.
Ayrıca onun lideri de hayli genç ve yakışıklıydı ve sürekli beyaz gömlek giyiyordu !"