BIST 9.645
DOLAR 32,54
EURO 34,89
ALTIN 2.437,47
HABER /  EKONOMİ

Swap hamlesi sonrası Türk lirası bulamayan yabancı senet ve hisse sattı

Londra'da Türk lirası bulamayan yabancı TL ihtiyacını karşılamak için hisse ve tahvillerini sattı. Merkez Bankası verilerine göre yabancılar 735.8 milyon dolar devlet iç borçlanma senedi (DİBS), 601.5 milyon dolarlık da hisse sattı.

Abone ol

Yurt dışında yerleşik kişilerin mülkiyetindeki devlet iç borçlanma senedi (DİBS) portföyü piyasa fiyatı değişimi ve kur farkından arındırılmış olarak 29 Mart haftasında 735.8 milyon dolar azaldı.

TCMB’nin internet sitesinde yer alan verilere göre, yurt dışında yerleşik kişilerin mülkiyetindeki hisse portföyü ise aynı dönemde 601.5 milyon dolar azalış gösterdi.

Yabancıya TL verilmedi
TL’de 22 Mart’ta gözlenen sert değer kaybı ardından, TCMB bir hafta vadeli repo ihalelerine ara vererek örtülü faiz artırımına giderken, Türk bankalarının Londra’daki swap piyasasına TL vermeyi azaltmasıyla likiditenin kuruması sonucu Londra’da TL swap faizleri dört haneli seviyelere yükseldi.

Varlıklarını sattı
Bunun sonucunda yabancı yatırımcı artan TL likidite ihtiyacını karşılamak üzere hisse ve tahvil piyasasında satışa geçti. Söz konusu haftada BIST-100 endeksi sert değer kaybederken, tahvil faizleri bu yılın en yüksek seviyelerine geldi.