BIST 9.548
DOLAR 32,51
EURO 34,82
ALTIN 2.490,99
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Suyu arsenikten ayırabilen yosun keşfedildi

Stockholm Üniversitesi bilimcileri tarafından yapılan bir çalışmada, İsveç’in kuzey bölgelerinde rastlanan Warnstorfia yosununun sudaki arseniği ayırabildiği keşfedildi.

Abone ol

İsveç ekibinin keşfi, suyu arsenikten arıtacak doğa dostu bir yönteme işaret etmesinden dolayı önemli. Konu üzerinde çalışan araştırmacılar, bu yosun türünün, yüksek düzeyde arsenik bulunan nehirlerde çoğalması sağlanarak, suların temizlenebileceğini öngörüyor. Yosun canlıyken arseniği hem absorbe hem de adsorbe edebiliyor; ölüyken ise absorbe edemese de adsorbe edebiliyor.

İsveç’in kuzeyinde, özellikle madenlerin yakınlarında bulunan suların çoğunlukla arsenikle kirlenmiş durumda olduğu biliniyor. Ekipten çevrebilimci Maria Greger, geliştirmekte oldukları bitki bazlı sulak alan sisteminin, ülkenin maden bölgelerindeki arsenik sorununu çözeceğini umduklarını belirtiyor.

1 saat içinde temizlenebiliyor
Ekibin bir diğer üyesi olan Arifin Sandhi ise yaptıkları deneyler sonucunda, Warnstorfia yosununun arsenik temizleme kapasitesinin çok yüksek olduğunu saptadıklarını ekliyor. Bir bidon sudaki arseniğin %80 oranında temizlenmesi için 1 saatin yeterli olduğunu vurgulayan araştırmacı, yosun tarafından temizlenen böyle bir suyun içilebilir hâle geldiğini söylüyor.

Ahşap ürünlerinde arsenik kullanımı 2004 yılında yasaklanmıştı; fakat madenciliğe bağlı olarak arsenik hâla toprağa ve sulara karışmayı sürdürüyor.