BIST 9.674
DOLAR 32,59
EURO 34,85
ALTIN 2.508,10
HABER /  DÜNYA

Suudi Kral'ın Katar öfkesinin asıl nedeni başka!

SUUDİ Arabistan Kralı Selman'ın Katar'a yönelik öfkesinin asıl sebebi ortaya çıktı. Terör ve Türkiye'nin askeri üssü işin bahanesiymiş. Suudi Kralın asıl derdi veliaht prens ve taht sevdası.

Abone ol

SUUDİ Arabistan Kralı Selman'a 'çok yakın' bir işadamı Katar'a ambargonun gerçek nedenini Fatih Altaylı'ya anlattı. İsminin açıklanmasını istemeyen Suudi işadamı, Katar'ın eski veliaht prensle işbirliği içinde olduğu ve Kral Selman'ı tahtından indirmek istediği yönündeki şüpheler olduğunu söyledi. Suudi işadamına göre, veliaht prensin değiştirilme nedeni de, Katar'a ambargo kararının da nedeni bu.

İşte Fatih Altaylı'nın 'yarım off the record' diye tanımladığı o görüşmenin detayları:

"...

Şimdi yazacaklarım benim fikrim değil. Kraliyet ailesine de çok yakın önemli bir Suudi işadamının konuyla ilgili "yarım off the record" söyledikleri.  Yani adını vermemek şartıyla yazabileceklerim.

- Katar'a yönelik Suudi Arabistan'ın bu kadar sert olmasının nedeni ne?

- Suudi Arabistan ve Körfez ülkeleri, Katar'dan zaten bir süredir rahatsızdı, ama krizin asıl nedenini hiç kimse söylemedi. Kralımız Selman bin Abdülaziz el Suud, Katar'ın kendisine yönelik tavrından şüphelendiği için bu kadar sert bir şekilde
kriz denebilecek noktaya gelindi.

- Şüpheden kastınız ne?

- Suudi Arabistan'da olan biteni yakından takip ediyorsanız gelişmeleri farklı okuyabilirsiniz. Kriz öncesi meydana gelen bir olayı herkes atlıyor. Kral, Katar'a yaptırımların başlamasından hemen önce Suudi Arabistan'da bir veliaht değişikliği yaptı. Bu bizdeki teamüllere aykırı bir durumdu aslında. Fakat Kral, eski veliaht Muhammed bin Nayif'i görevden aldı ve yerine veliaht olarak oğlu Muhammed bin Selman'ı getirdi.

- Bunun krizle doğrudan bağlantısı ne?

- Çünkü Kral Selman, Katar Emiri'nin, görevden alınan veliahtla işbirliği yaptığını düşünüyordu. Katar Emiri Sani'nin kendisini devirerek yerine Bin Nayif'i getirecek bir komplo içinde olduğunu düşündü ve bu
yüzden görevden aldı. Hemen arkasından da Katar'a abluka başladı.

Dünya onu merak ediyor! İşte Suudi Arabistan'ın yeni veliahtı

- Ama Türkiye'ye karşı da hasmane bir tutum içinde Suudi Arabistan.

- Asla değil. Bakın Kral Selman, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı havaalanında uçağın kapısında karşıladı. Trump'ı da. Bu Suudi
Arabistan açısından verilen değeri gösteriyor. Türkiye'yle bir sorun yok.

- Katar'daki üssümüzün kapatılmasını istiyor ama...

- Suudi yönetimi kör değil. Türkiye'nin Katar'la olan ciddi ekonomik ilişkilerinin farkında. Kral Selman, Türkiye'nin bunları kesip atamayacağını bilmiyor mu zannediyorsunuz. Bunu gayet normal karşılıyor ve bu ilişkinin sürmesine karşı son derece reel politik bir bakışı var. Sadece Katar'ın Türkiye'yle olan yakınlığını kendisine karşı kullanmasını istemiyor.

Suudi Arabistan'ın Türkiye ile ilgili siyasi konumuna ilişkin sorular ise yanıtsız.

"Ben sadece bu konuyu bilirim. Gerisinden anlamam" diyor işadamı."

Suudi Arabistan prensi saraya kapatıldı çıkışına izin verilmiyor!