BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,93
ALTIN 2.434,41
HABER /  DÜNYA

Suudi Arabistan çatlayacak! Katar'dan çok havalı rest!

KATAR için toplanan 4 Arap ülkesi yeni yaptırım kararları aldılar. Buna Katar'dan gelen tepki ise sıradışı oldu. Katar 'tehdit edilemeyecek kadar çok zenginiz' diyerek resti çekti. İşte Katar kararıyla ilgili flaş gelişmeler.

Abone ol

SUUDİ Arabistan'ın başını çektiği 4 ülke Mısır'da yaptıkları zirveden sonra Katar için yeni yaptırım kararları aldılar. Bunun üzerine ABD devreye girdi. ABD Dışişleri Bakanı Tillerson, krizde arabulucu rolüne soyunan Kuveyt'i ziyaret edecek.

Katar alınan yeni kararlara sıradışı bir restle karşılık verdi; 'Biz tehdit edilemeyecek kadar çok zenginiz'

Peki şimdi ne olacak? Katar için 4 ülkeden gelen ortak açıklamaya göre sırada hukuki, ekonomik ve siyasi yaptırımlar var. Katar'ı "inatçılık"la suçlayan açıklamada söz konusu ülkelerin, güvenlik ve istikrarını koruyacak şekilde uygun görülen zamanda hukuki, ekonomik ve siyasi tüm tedbirleri alacağı kaydedildi.

Katar'a verilen sürenin dolduğu ve taleplerin artık geçersiz olduğu belirtilen açıklamada, "Katar'ın talepleri kabul etmemesi, terör örgütleriyle olan bağlantısının boyutunu göstermektedir." ifadesine yer verildi.

KATAR'DAN SIRADIŞI REST: ÇOK ZENGİNİZ

4 Arap ülkesinin yeni kararı sonrasında İngiltere'nin The Times gazetesine açıklama yapan Katar Maliye Bakanı Ali Şerif el Emadi, ülkesinin tehdit edilemeyecek kadar çok zengin olduğunu söyledi.

Maliye Bakanı, "Bahreyn ve Mısır'ın kredi notu çöp seviyesinde. Suudi Arabistan'a bakarsanız mali durumlarıyla ilgili gerçek sorunlar yaşadıklarını görürsünüz. Bölgede en hızlı büyüyen ülkeyiz. Bize en yakın Körfez İşbirliği Örgütü üyesi ülkeden (BAE) yüzde 40 daha hızlı büyüyoruz" dedi.

DOĞALGAZDAN PARA AKIYOR
Yeryüzündeki en zengin üçüncü doğalgaz rezervine sahip ülkenin yıllardır gelen parayla güçlü mali rezervlere sahip olduğunu belirten Emadi, "Gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 250'sine denk gelen ulusal varlık fonlarına sahibiz. Katar Merkez Bankası rezervlerimiz var. Maliye Bakanlığı'nın stratejik rezervleri var" dedi.

KİŞİ BAŞINA GELİRİN EN YÜKSEK OLDUĞU ÜLKE
Katar, 25.7 trilyon metreküple dünyada kanıtlanmış doğalgaz rezervlerinin yaklaşık yüzde 15’ini elinde bulunduruyor. Kişi başına milli geliri dünyada en yüksek olan ülkelerden biri de Katar. Ortadoğu'da ise ilk sırada. Kişi başına düşen milli gelir 100 bin doları aşıyor.

Times'a göre krizdeki tarafların yıllık Gayri Safi Milli Gelir'leri şu şekilde:

Katar                     314 milyar dolar
Suudi Arabistan    1.7 trilyon dolar
BAE                       646 milyar dolar
Bahreyn                 53 milyar dolar
Mısır                       330 milyar dolar

Katar'ın yıllık geliri Suudi Arabistan ve BAE'den hayli düşük olsa da arada devasa bir nüfus farkı var. Suudi Arabistan'ın nüfusu Katar'ın neredeyse 13 katı, BAE ise yaklaşık dört katı.

KATAR KRİZİ NEDİR?
Katar'a ambargo uygulayan Suudi Arabistan, BAE, Mısır ve Bahreyn, ilişkilerin düzeltilmesi için Doha yönetimine "Türkiye'nin Katar'daki askeri üssünün kapatılması, İran ile ilişkilerin kesilmesi ve Al Jazeera televizyonunun kapatılması" gibi şartların bulunduğu 13 maddelik bir talep listesi yöneltmişti. Doha yönetiminin bu talep listesine yanıtını iletmesinin ardından Mısır'ın başkenti Kahire'de bir araya gelen 4 ülkenin dışişleri bakanları, Katar'a yönelik siyasi ve ekonomik ablukanın süreceğini açıklamıştı.