BIST 9.989
DOLAR 32,38
EURO 34,76
ALTIN 2.435,55
HABER /  DÜNYA

Suudi Arabistan'dan S-400 hamlesi

Suudi sermayesiyle kurulan Dubai merkezli El Arabiya televizyonu, Suudi Arabistan'ın Rusya ile S-400 hava savunma sistemlerini alma konusunda anlaştığını duyurdu.

Abone ol

Türkiye'nin, Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satın alması konusunda Moskova ile anlaştığı geçtiğimiz günlerde resmen duyurulmuştu.

El Arabiya, NATO ülkelerinin tepki göstermesine rağmen Rusya ile anlaşan Türkiye'nin ardından Suudi Arabistan'ın da S-400 konusunda Rusya ile anlaştığını duyurdu. 

Rusya’ya ziyaret eden ilk Suudi Kral olarak tarihe geçen Kral Selman, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi. Bugün erken saatlerde Suudi Arabistan'ın Rusya ile S-400 hava savunma sistemini görüşeceği iddia edilmişti. 

Görüşmenin ardından El Arabiya televizyonu ise iki ülkenin anlaştığını duyurdu. 

"İLİŞKİLERİMİZDE DÖNÜM NOKTASI"

Kremlin Sarayı’ndaki tarihi tokalaşma ve ardından yapılan baş başa görüşme sonrasında kısa açıklama yapan iki ülke lideri, temasları “İlişkilerimizde dönüm noktası” olarak tarif etti. Kral Selman, “Birçok bölgesel ve uluslararası konuda Rusya ile Suudi Arabistan’ın görüşleri çakışıyor. Bundan sonra daha sıkı koordinasyon içerisinde problemlere çözüm aramaya kararlıyız. Ancak bu şekilde bölgemizde ve ülkelerimizde daha güvenli ve refah hayat seviyesine ulaşabiliriz” dedi

IRAK'TA TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ VURGUSU

Suriye konusunun temasların önemli maddesi olduğunu da belirten Kral Selman, “Suriye krizi şüphesiz ele aldığımız önemli konulardan biriydi. Suriye krizine bize göre de ancak ve ancak siyasi diyalog yoluyla çözüm bulunabilir. Cenevre-1 görüşmeleri ve BMGK’nın kabul ettiği 2254 nolu Suriye kararı Suriye siyasi diyaloğunun sonuçlanması için yeterli potansiyel içermektedir. En önemlisi ise bulunacak siyasi çözümün Suriye toprak bütünlüğünü garanti etmesidir” ifadesini kullandı.