BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Suudi Arabistan'dan 'Lübnan ordusuna 3 milyar dolar bağış'

Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Süleyman, Suudi Arabistan'ın Lübnan ordusuna 3 milyar dolarlık bağış yapacağını duyurdu.

Abone ol

Suudi Arabistan, Lübnan ordusuna 3 milyar dolarlık (6,47 milyar lira) bağış yapacak.

Bağışa dair açıklama, bomba yüklü bir arabanın patlatılması sonucu ölen üst düzey bir Lübnanlı siyasetçinin cenazesinin ardından Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Süleyman tarafından yapıldı. Süleyman paranın "teröre karşı mücadelede" kullanılacağını açıkladı.

Sünni siyasetçi Muhammed Şatah, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile Şam rejimine destek veren Şii Hizbullah hareketine muhalefetiyle tanınıyordu.

Suriye konusunda Suudi Arabistan ve Hizbullah farklı tarafları destekliyor.

Kızışma

Süleyman televizyondan halka seslenişinde "Kardeş Suudi Arabistan Krallığı'nın kralı, Lübnan ordusunun yeteneklerini arttırabilmesine yarayacak bu cömert ve takdire layık 3 milyar dolarlık yardımı sağlıyor." dedi.

Süleyman, bunun Lübnan tarihinde görülmüş en büyük yardım olduğunu söyledi ve paranın Fransa'dan silah almakta kullanılacağını açıkladı.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ise Pazar günü Suudi Arabistan'a gerçekleştirdiği bir ziyarette Lübnan'ın yapacağı her türlü silah talebini "yerine getireceklerini" söyledi.

Hollande, "Cumhurbaşkanı Süleyman'la iletişim halindeyim. Talepleri olursa bunu karşılayacağız." dedi.

Cumhurbaşkanı Süleyman, yardımın Lübnan ordusunun "teröre karşı savaşmasını" ve silahlanmayı durdurmasını sağlayacağını söyledi.

BBC'nin Arap Haberleri Editörü Sebastian Usher, cumhurbaşkanının açıklamasında Lübnan'da tabu sayılan "Hizbullah'ın kontrol edilemeyen kuvveti" konusuna dokunduğunu söylüyor.

Muhabirimiz, Hizbullah'ın Lübnan'ın komşusu Suriye'de Cumhurbaşkanı Esad'ın kuvvetlerinin yanında savaşıyor olmasından dolayı bu konunun gittikçe kızıştığını belirtiyor.

Kınama

Suudilerse Sünni isyancıları destekliyor. Suudi Arabistan ayrıca Muhammed Şatah'ın da üyesi olduğu Batı yanlısı 14 Mart ittifakını destekliyor.

Suriye'deki savaş, Lübnan'daki Sünni – Şii mezhep çatışmasını da şiddetlendirdi. Ülke son dönemde bir dizi bombalı saldırıyla sarsıldı.

Şatah'ın cenazesi Cumartesi günü kaldırılırken yoğun güvenlik önlemleri alınmıştı.

Eski Lübnanlı bakan ve muhalefet siyasetçisi Şatah'ın dışında dört kişinin daha öldüğü ve en az 50 kişinin yaralandığı saldırının sorumluluğunu henüz üstlenen olmadı.

Eski Başbakan Saad Hariri saldırıdan üstü kapalı olarak Hizbullah'ı sorumlu tuttu.

Hariri saldırının arkasında "uluslararası adaletten kaçanlar ve bölgesel ateşi Lübnan'a yayanların" sorumlu olduğunu söyledi.

Suçlamayı reddeden Hizbullah saldırıyı kınadı.

Suriye de saldırıda rolü olmadığını duyurdu.