BIST 10.269
DOLAR 32,27
EURO 34,85
ALTIN 2.415,23
HABER /  GÜNCEL

NYT: 'Bingazi saldırısıyla El-Kaide'nin doğrudan bağı yok'

Amerika'da yayınlanan New York Times gazetesi, yaptığı bir araştırmaya dayanarak 2012 yılının Eylül ayında Libya'nın Bingazi şehrindeki ABD Konsolosluğu'na düzenlenen saldırıda El-Kaide'nin doğrudan bağı olmadığını açıkladı.

Abone ol

Amerika'da yayınlanan New York Times gazetesi, yaptığı bir araştırmaya dayanarak 2012 yılının Eylül ayında Libya'nın Bingazi şehrindeki ABD Konsolosluğu'na düzenlenen saldırıyla El-Kaide'nin doğrudan bağı olmadığını açıkladı.

Silahlı kişilerin konsolosluğu bastığı ve ateşe verdiği olayda Amerika'nın Libya büyükelçisi Chris Stevens hayatını kaybetmişti.

Amerika'daki Cumhuriyetçi Parti'nin kimi üyeleri, Obama hükümetini, "terör örgütlerinin" olayda parmağının olduğunu kabul etmemekle suçluyor.

Ama New York Times, olayların yerel bir İslamcı militan liderin etrafında döndüğünü yazdı.

Gazete, yayınladığı raporun, 11 Eylül 2012'de olanlarla ilgili geniş bilgiye sahip olan yerel halk, ve sonrasında açılan soruşturmayla bağı olan Amerikalı yetkililerle aylar süren görüşmeler sayesinde hazırlandığını açıkladı.

Saldırının ardından Washington yaptığı açıklamada şiddetli protestoların Amerika'da çekilen İslam karşıtı bir video yüzünden patlak verdiğini belirtmişti.

Daha sonra elde edilen bulgular protestoların yerel milislerin planlayıp gerçekleştiği bir saldırı olduğuna işaret etti.

Bazı Cumhuriyetçilerse El-Kaide'yi, Amerika'ya karşı gerçekleştirilen 11 Eylül saldırılarının 11. yıldönümünde yeni bir saldırı düzenlemekle suçladı.

Ama New York Times gazetesi, saldırının ne "titizlikle planlandığını" ne de "bir anda gerçekleştiğini", ama İslam karşıtı videoya duyulan öfkenin "büyük rol oynadığını" yazdı.

Gazete, gerçekleştirdikleri araştırmada "El Kaide veya başka bir uluslararası terör örgütünün saldırıda parmağının olduğuna dair kanıta rastlanmadığını" yazdı.