BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  DÜNYA

Suudi Arabistan'dan kritik Kudüs açıklaması

Suudi Arabistan, ABD'nin "Tel Aviv'deki Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıyarak burayı İsrail'in başkenti olarak tanıması" yönünde bir karar almasının sonuçları konusunda uyarıda bulundu.

Abone ol

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'nın Dışişleri Bakanlığı kaynaklarına dayandırdığı habere göre, ABD'nin "Tel Aviv'deki Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıyarak burayı İsrail'in başkenti olarak tanıması" yönünde medyada çıkan haberlerin endişeyle takip edildiği aktarıldı.

Haberde, bu yönde bir adım atılmasının, "nihai çözüm müzakerelerini etkilememe ilkesi için büyük bir ihlal olacağı", Filistin halkının Kudüs'te tarihi ve köklü hakları bulunduğunu onaylayan uluslararası kararlara aykırı düşeceği kaydedildi.

KARAR MÜSLÜMANLARI PROVOKE EDECEK
Muhtemel adımın, "köklü bir değişim ve ABD'nin tarafsız tutumunda gerekçesiz bir yandaşlık olacağı" belirtilen haberde, "Bu adımın son derece tehlikeli yansımaları olacak. İsrail-Filistin çatışmasını daha da içinden çıkılamaz hale getirecek ve barış sürecini canlandırmak için sarf edilen çabaları baltalayacak. Bu karar ayrıca tüm dünyadaki Müslümanların duygularını provoke edecek." ifadeleri kullanıldı.

ABD yönetiminin bu kararın sonuçlarını göz önünde bulundurmasının önemine vurgu yapılan haberde, ABD tarafından böyle bir kararın alınmamasının ümit edildiği belirtildi.

Haberde ayrıca, Suudi Arabistan'ın Kudüs konusundaki değişmez tutumuna ve her zaman Filistin halkının yanında yer alışına dikkat çekildi.

Amerikan medyasının haberlerinde, ABD Başkanı Donald Trump'ın, 6 aylık askıya alma süresi gelecek hafta sona erecek 1995 tarihli Amerikan Büyükelçiliğinin Kudüs'e Taşınmasına İlişkin Yasa'yı daha fazla bekletmeyip Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyacağı ve Amerikan Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınmasına karar vereceği iddia edilmişti.

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Huckabee Sanders ise konuya ilişkin, bu yönde atılacak bir adım için "erken" yorumunu yapmıştı.