BIST 10.046
DOLAR 32,31
EURO 34,67
ALTIN 2.407,97
HABER /  GÜNCEL

Suu Kyi: Reformlar için aşırı iyimser olmayın

Bangkok'taki Dünya Ekonomik Forumu'nda konuşan Birmanya muhalefet lideri Aung San Suu Kyi, reform sürecinin henüz geri dönülmez bir noktada olmadığını söyledi.

Abone ol

Birmanya muhalefet lideri Aung San Suu Ky, ülkesindeki reformlar konusunda aşırı iyimserliğe kapılmamak gerektiği uyarısında bulundu.

Bangkok'taki Dünya Ekonomik Forumu'nda konuşan Suu Kyi, reform sürecinin henüz geri dönülmez bir noktada olmadığını söyledi.

Suu Kyi, yakın bir zaman önce girdiği parlamentonun hala demokratik olmaktan uzak olduğunu vurguladı.

Muhalif lider 20 yıl sonra Birmanya dışında yaptığı ilk konuşmada, ülkesine yatırım çağrısında bulundu ve "Size ne yapılacağını değil, neye ihtiyacımız olduğunu söylemek için buradayım." dedi.

Birmanya'da askerlerin desteğindeki hükümet bir dizi reform başlatmıştı.

Ülkeye yapılacak yatırımların yolsuzluğu ve eşitsizliği artırmaması gerektiğini belirten Suu Kyi, "Biz yatırımı istihdam için istiyoruz. Vasıflı elemana ihtiyacımız var. Mesleki eğitime, yüksek öğrenimden daha fazla ihtiyaç duyuyoruz. Daha müreffeh ve barışçıl bir dünyanın parçası olmak istiyoruz" diye konuştu.

Son 20 yılın büyük bölümünü ev hapsinde geçiren Aung San Suu Kyi, geri dönmesine izin verilmeyeceği endişesiyle ülke dışına çıkamıyordu.

Ancak son reformlar Suu Kyi'ye parlamentoya girme yolu açtı. Muhalif lidere geçen ay pasaport verildi. Suu Kyi bu ay içinde Avrupa'yı da ziyaret edecek.

1991'de kazandığı Nobel Barış Ödülü'nü almak için Norveç'e gidecek olan Aung San Suu Kyi ailesinin yaşadığı İngiltere'yi de ziyaret edecek. Suu Kyi, 21 Haziran'da İngiltere Parlamentosu'nda konuşacak.