BIST 10.046
DOLAR 32,31
EURO 34,69
ALTIN 2.407,89
HABER /  GÜNCEL

'Hule katliamını isyancılar yaptı'

Suriye hükümeti, 108 kişinin öldüğü katliamda güvenlik güçlerinin hiçbir rolü olmadığını savundu. Katliamla ilgili soruşturmada 'yabancı askeri müdahale peşindeki' isyancılar suçlandı.

Abone ol

Suriye Hükümeti, geçen hafta 49'u çocuk 108 kişinin öldüğü Hule katliamını "uluslararası müdahale peşindeki isyancıların gerçekleştirdiğini" savundu.

Soruşturma sonunda hükümetin katliamda hiçbir rolü olmadığı iddia edildi.

Muhalifler ise katliamın arkasında Suriye askerleri ya da hükümet yanlısı milislerin olduğunu söylüyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nin Birleşmiş Milletler Temsilcisi Susan Rice, Suriye hükümetinin açıklamasını "bariz bir yalan" olarak niteledi.

Birleşmiş Milletler gözlemcileri, katliam sırasında Suriye güçlerinin bölgede faaliyet içinde olduğunu açıklamıştı.

'Suriye askerleri orada değildi'

Hükümetin ölümlerle ilgili soruşturmasına başkanlık eden Orgeneral Kasım Cemal Süleyman, katliamı beş güvenlik noktasına eşgüdümlü saldırılar düzenleyen yüzlerce isyancının gerçekleştirdiğini söyledi.

Süleyman amacın hükümeti suçlu göstermek ve mezhep çatışması başlatmak olduğunu savundu, "Hükümete bağlı güçler katliam bölgesine hiç girmedi. Ne katliamdan önce ne de katliamdan sonra" dedi.

Kasım Cemal Süleyman, kurbanların hükümete muhalefet etmeyi reddeden ve silahlı gruplarla sürtüşme içindeki aileler olduğunu ileri sürdü, "Bu silahlı grupların amacı yabancı askeri müdahaleyi sağlamak" diye konuştu.

Katliam dünya genelinde tepkiye neden olmuş, Batılı ülkeler Suriyeli diplomatları sınır dışı etmişti.

Birleşmiş Milletler gözlemcileri ölenlerden bazılarının topçu ateşiyle hayatını kaybettiğini ancak birçoğunun yakın mesafeden ateşle ve bıçakla öldürüldüğünü açıklamıştı.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nin bugün olağanüstü toplanarak Hule katliamını kınaması bekleniyor.