BIST 10.056
DOLAR 32,30
EURO 34,84
ALTIN 2.423,19
HABER /  GÜNCEL

Susuz kalan balıklar telef oldu

Van'ın Muradiye ilçesinde, tarımsal sulama sonucu debisi düşen çaydaki balıklar telef oldu.

Abone ol

Muradiye ilçesinde, Bendimahi Çayı'nı besleyen suyun tarım alanlarında kullanılmasıyla çayın debisinin düşmesi, oksijensiz kalan inci kefallerinin ölümüne yol açtı.

Muradiye Sulama Birliği tarafından çayı besleyen suyun tarım arazilerinin sulanmasında kullanılması, üremek için çaya akın eden inci kefallerinin oksijensiz kalmasına neden oldu. 

Açıkyol, Balaklı, Karahan ve Yakıncak köylerinin yakınlarında bulunan tarım arazilerine giden sulama kanallarının kapaklarının tamamen açılması, balık ölümlerine yol açtı

Bölgede tarım yapan köylüler ise arazilerini yeteri kadar sulayamamaktan şikayet ediyor. 

Tarım alanlarını sulamakta geç kaldıklarını ve şu ana kadar iki kez sulanması gereken tarlaları ilk kez sulama imkanı bulduklarını belirten köylülerden Halil Bulut, şöyle konuştu:

"Burada yanlış olan şey, en uzun mevsimimiz olan kış ayı boyunca dere suyunun boşa akması. Sekiz ay boyunca boşuna akan bu suya ve özellikle bize yazık. Muradiye-Çaldıran arasında Ayrancılar mevkisinde bir baraj yapılırsa, ihtiyaç anında hem biz tarım arazi sahiplerine yeter hem de çaya da yeterince su akması sağlanır. Korumaya alınan balıklar da susuz kalmaktan kurtulur. Bizi ve balıkları kurtaracak tek çare bu barajın yapılmasıdır. Aksi takdirde ne biz tarım arazilerimizi yeterince sulayabiliriz ne de balıklarımızın yaşama şansları olur."