BIST 10.267
DOLAR 32,24
EURO 34,77
ALTIN 2.415,29
HABER /  GÜNCEL

Susurluk polisine ceza istemi

Susurluk Davası hükümlüsü eski polisler Ziya Bandırmalıoğlu ile Ayhan Akça'nın da aralarında bulunduğu 17 sanığın çete davasında savcı 1,5 ile 45,5 yıl arasında ceza verilmesini istedi.

Abone ol

''Susurluk Davası'' hükümlülerinden, eski polis memurları Ziya Bandırmalıoğlu ile Ayhan Akça'nın da aralarında bulunduğu 17 sanığın, ''Suç işlemek amacıyla örgüt kurdukları ve örgüte üye oldukları'' iddiasıyla yargılandıkları davada 1,5 ile 45,5 yıl arasında çeşitli hapis cezasına çarptırılmaları istendi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Ziya Bandırmalıoğlu, Aykut Kutlubay, Hızır Pehlivan ve Ali Şahin Ceyhan katıldı. Diğer sanıklar ise duruşmaya gelmedi.

Cumhuriyet Savcısının mahkemeye sunduğu esas hakkındaki mütalaada, Ziya Bandırmalıoğlu'nun daha önce polis memuru olarak Özel Harekat Daire Başkanlığında görev yaptığı ve Menteş Özel Harekat Yetiştirme Kampında eğitmen olarak çalışırken, ''Müşteki'' olan eski polis memuru Ekrem Yeltik ile tanıştığı belirtildi.

Bandırmalıoğlu'nun ''Susurluk Davası''nda, ''Suç örgütü üyesi olmak'' iddiasıyla tutuklu olarak yargılandığı ve polislikten ihraç edildiği belirtilen mütalaada, yine polislikten ihraç edilen Ekrem Yeltik'in ise ''Yüksekova Çetesi'' soruşturması kapsamında uyuşturucu kaçakçılığı suçundan tutuklandığı ve cezaevinde Bandırmalıoğlu ile aynı koğuşta kaldığı kaydedildi.

Mütalaada, cezaevinden tahliye olduktan sonra Bandırmalıoğlu'nun yanında çalışan Yeltik'in, daha sonra Cağaloğlu'nda kitap basım ve dağıtım işine girdiği ifade edilerek, Bandırmalıoğlu'nun, kendisine verilen 12 bin 500 YTL'lik çeki takip etmesi için Yeltik'e gönderdiği anlatıldı.

Yeltik'in de borçlandığı için çeki başkasına verdiği belirtilen mütalaada, Bandırmalıoğlu'nun elebaşılığında bir araya gelerek silahlı suç örgütü oluşturan sanıklardan bir kısmının aldıkları talimat üzerine Yeltik'i 7 Mart 2007'de kaçırıp Tuzla'da bir çiftlik evinde 2 gün alıkoyup darp ettikleri vurgulandı. Mütalaada, bu kişilerin daha sonra Yeltik'in tavsiyesi üzerine çeke karşılık olarak Yeltik'e ait iş yerindeki 46 koli içinde yer alan 4 bin adet kitabı aldığı ifade edildi.

BANDIRMALIOĞLU'NA 45.5 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ
Mütalaada, sanıklardan Ziya Bandırmalıoğlu'nun, ''Suç işlemek için örgüt kurmak ve yönetmek'', ''Gasp'', ''Kişiyi hürriyetinden yoksun bırakmak'' ve ''Yaralamak'' suçlarından 19 yıldan 45,5 yıla kadar hapsi istendi.

Mütalaada, diğer sanıklardan Mahmut İbrahimiye, Ali Şahin Ceyhan, Aykut Kutlubay, Hızır Pehlivan, Rıza Korkmaz, Faruk Şenal, Avni Topbaş, Levent Ceylan ve Musa Uçan'ın, ''Suç işlemek için kurulan örgüte üye olmak'', ''Gasp, ''Kişiyi hürriyetinden yoksun bırakmak'', ''Yaralamak'' ile ''Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet etmek'' suçlarından 2,5 yıldan 44 yıla kadar hapisleri talep edildi.

Aynı mütalaada, Ayhan Akça'nın da aralarında bulunduğu 7 sanığın da ''Suç işlemek için kurulan örgüte üye olmak'' suçlarından 1,5 ile 4,5'ar yıl arasında hapisleri öngörüldü.

Duruşmada daha sonra söz alan sanık Bandırmalıoğlu, ''Bu işte mağdur olan benim. Müşteki Ekrem Yeltik'in borcunu da ödeyen benim. Alıkonulmasında talimatım yoktur. Kendisi 8 yıldır yanımdadır'' dedi.

Mahkeme heyeti, öldüğü bildirilen sanıklardan Levent Ceylan'ın ölüm kaydının istenmesine karar vererek, duruşmayı başka bir güne bıraktı.