BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA

Suskun BDP'liler konuşmaya başladı!

BDP'li milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder ve Ertuğrul Kürkçü'den çağrı: Savaşa karşı sesinizi yükseltin.

Abone ol

PKK terör örgütünün 12 Haziran seçimleri öncesi başlayan ve seçim sonrası Hatip Dicle'nin milletvekilliğinin düşürülmesiyle hızla tırmanan terörist saldırılara karşı sessizliğe bürünen BDP'liler Kandil operasyonlarının ardından barış çağrıları yapmaya başladı.

Dün BDP, DTK, KADEP, HAKPAR ve sivil toplum örgütlerinin yaptığı "Silahlar susmalı" çağrısına bugün BDP Milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder ve Ertuğrul Kürkçü de katıldı.

Önder ve Kürkçü yaptıkları ortak açıklamada operasyonları "Savaş başladığı zaman ilk önce hakikat ölür" sözüyle eleştiren iki BDP'li vekil, "Eli kalem tutan, dili söz söyleyebilen herkesi, giderek büyük bir toplumsal felakete dönüşme eğilimi gösteren savaşa karşı sesini yükseltme" çağrısı yaptı.

HÜKÜMETE ELEŞTİRİ                                                                  

Sırrı Süreyya Önder susacak mı?
PKK'nın Diyarbakır Silvan'da 13 askerin şehit olmasına neden olan saldırısının ardından BDP'li Önder sessizliğe gömülmüştü. İşte Önder'e yöneltilen en sert eleştiri... TIKLAYIN

Operasyonlardan hükümeti sorumlu tutan BDP'li vekiler, "Barışçı bir çözüme kavuşması her an mümkün görünen 'Kürt meselesi', hükümetin ilanına göre, artık 'yok'tur. Elimizle tutacakmışçasına yaklaştığını sandığımız bu 'mümkün' bir serap mıydı? Bizler ve bizim gibi düşünenler bir hayal mi görüyorduk? Yoksa hakiki bir imkan ile aramıza şimdi bir perde mi geriliyor?" dedi. 

AMAÇ BÖLGESEL GÜÇ OLMA

Operasyonların asıl amacının hükümetin 'Bölgesel Güç Olma' hayali olduğunu da ileri süren Kürkçü ve Önder, "Pazarlanan, 'en gözde ihraç malımız' gençlerimizin muharip bir güç olarak Ortadoğu'ya sürülmesi hevesidir.

KORKU VE KARDEŞLİK ARASINDA BAĞ YOK

Korku, Kürt halkına nasıl ebediyen boyun eğdiremediyse, Türkleri de barışa ve Kürt halkının haklarına saygıya sevketmek için hiç bir işe yaramayacaktır. Korku ile kardeşlik arasında hiçbir illiyet bulunmayacağını Kürtler ve Türkler kadar kim bilebilir... İşte savaşın öldürdüğü diğer hakikat de budur."

TAK'I REDDETTİLER                                                               

Silahlar sussun!
Kandil operasyonlarının ardından BDP kanadından ilk çağrı dün yapılmıştı.
İşte o çağrının ayrıntıları... TIKLAYIN

Önder ve Kürtçü, TSK'nın operasyonlarının sivil halkı da hedef aldığı iddiasında bulunurken, PKK'nın şehir yapılanması TAK'a da mesaj gönderdi:

"İktidarın Ortadoğu'da 'büyük oyuncu' sayılma heveslerinin bir fonksiyonu olan ve sivil-muharip ayrımı gözetmeksizin Kürtler'e ölüm yağdıran sınır içi-sınır ötesi harekatın nasıl karşısındaysak, 'Kürt halkının özgürlüğü' için savaştığını söyleyen TAK'ın sivilleri hedef alma anlayışını da aynen öyle dışımızda addediyoruz."

SİVİL SİYASET ASIL YÖNTEM

BDP'li vekiller açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku listesinden TBMM'ye giren BDP Meclis Grubu üyesi sosyalist vekiller olarak Kürtlerin ulusal demokratik hak mücadelesinin öncelikli olarak siyasetle yürütüleceğine inanıyoruz. Bu anlamda TAK'ın yönelimine sessiz kalmamız düşünülemez bile. Bu anlayışı toptan reddetmek insanlık sorumluluğunun vazgeçilmez gereğidir."

NE YAPMALI?

Açıklamalarında gelinen gerilim sürecinden çıkmak için yapılması gerekenleri de sıralayan Önder ve Kürkçü, önceliğini "Kesilen müzakere sürecinin yeniden başlaması"na verdiler.

- Silahlar hemen susmalı, operasyonlar durmalı, müzakereler başlamalıdır.

- Sürecin bu hale gelmesinde, müzakerelerin şeffaf olmamasının da payı büyüktür.

- Ölen ve ölecek olan bu ülkenin çocuklarıysa, olan ve olacak olanı bilmek de en doğal haklarıdır. Olanı biteni ortalığa saçılan kaset kayıtlarından değil, hesap verebilir sorumlulularından işitmek istiyoruz.

- Mesele Kürtle Türk'ü hasım yapmakla hısım yapmak arasındaki hayati çizgidedir.

BEDELİ HER NEYSE...

Önder ve Kürtçü açıklamalarını "Bir tek haneye bile, bir daha evlat acısı ateşi düşmemesi için, bedeli her ne ise başımız gözümüz üzeredir" sözleriyle tamamladı.