BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

'Suriye'ye BM yaptırımları artsın'

ABD ve Avrupa ülkeleri Esad ve yakın çevresine Birleşmiş Milletler yaptırımlarının artırılmasını isterken, Çİn ve Rusya diyalog çabası sürmeli dedi.

Abone ol

Birleşmiş Milletlerin, Suriye devlet başkanı Beşar Esad ve yakın çevresindekilere yaptırım uygulaması yönündeki talepler artıyor.

Yaptırımların bir an önce gündeme gelmesini isteyenler ABD ve bazı Avrupa ülkelerinden oluşuyor.

Ancak Birleşmiş Milletler genel kurulunda dün gündeme gelen yaptırımlar taslağı, Çin ve Rusya gibi kimi üye ülkeler tarafından ise destek bulmadı.

Taslakta yaptırımların Beşar Esad ve Esad'ın yak çevresindeki, Suriye İstihbarat Dairesi Başkanı'nı da kapsayan 22 kişiyi kapsaması talep edildi.

AFP'nin haberine göre, BM'de gündeme gelen taslakta yaptırımlara maruz kalması istenen kişiler "Suriye halkına karşı şiddetli yıldırma operasyonlarının emir, kontrol ve idaresinde sorumluluğu bulunanlar" olarak tanımlandı.

“Tehlikeli bir yol”

ABD'nin Birleşmiş Milletler'deki temsilcisi Susan Rice gündeme gelen BM yaptırımları kapsamında askeri müdahale kararının söz konusu olmadığının altını çizdi.

Rice, Suriye halkının dış askeri müdahale istemedikleri yönündeki tavrını açıkça ortaya koyduğunu belirtti.

CNN'e konuşan ABD'nin Birleşmiş Milletler'deki temsilcisi Rice "Beşar Esad siyasi liderlik geleceği açısından olumsuz sonuçlar doğuracak tehlikeli ve ahlak dışı bir yöne doğru ilerliyor" dedi.

Rusya ve Çin veto etti

ABD'nin BM yaptırımlarının artırılması talebi, BM güvenlik konseyinde veto hakkı bulunan Rusya tarafından ise onaylanmadı.

Rusya, Suriye'de yaşananlara dair 3 Ağustos'ta yayımlanan kınama kararının yeterli olduğunu savunurken, Çin ise "Suriye yönetimiyle muhalefeti diyalog yolunu aramalıdır" dedi.

Pekin adına konuşan BM temsilcisi Ma Zhaoxu "Suriye'nin geleceği Suriye halkı tarafından belirlenmelidir" dedi.

Çin ve Rusya Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nde oylanan Suriye hükümetinin sebep olduğu şiddetin özel bir komisyonca araştırılması kararına karşı çıktılar, ancak karar otuz üç evet oyuyla konseyden geçti.