BIST 10.471
DOLAR 32,50
EURO 34,91
ALTIN 2.435,95
HABER /  GÜNCEL

Süryaniler uzaydan mı geldi?

Süryani Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Evgil Türker, son günlerde kendilerine yönelik başlatılan kampanyaya tepki gösterdi.

Abone ol

Mardin'in Midyat İlçesi'nde bulunan Süryani Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Evgil Türker, yabancılara mülk satışını düzenleyen yasa tasarının TBMM genel kurulunda kabul edilmesinin ardından, özellikle son günler bazı basın yayın organlarında Süryanilere yönelik bir karalama kampanyasının yürütüldüğünü söyledi.

Türker, "Biz uzaydan gelmedik. Bu haberler ne Hıristiyanlara, ne Müslümanlara, ne Kürtlere , Türklere ve ne de Süryanilere hizmet etmez" diye konuştu.

Merkezi Midyat'ta bulunan Süryani Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Evgil Türker, TBMM genel kurulunda, yabancılara mülk satışının kabul görmesiyle birlikte son bir yıl içerisinde, Süryaniler'e yönelik karalama kampanyasının başlatıldığını ileri sürdü. Süryaniler'in yasanın kabulünden sonra bölgede toprak satın aldıkları yönündeki bazı basın yayın organlarında çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını ifade eden Türker, "Bir yıldan fazla bir süredir bazı basın yayın organlarında Süryanileri karalayıcı yazılar ve makaleler yazılmaktadır. Son zamanlarda da bunun dozajı yükselmektedir. İşte 'Süryaniler Avrupa'nın teşvikleriyle paralarıyla dönüp kendilerine villalar yapmaktadırlar' gibi bütün bu haberler provakatiftir. Gerçekten kardeşliği zedeleyici haberlerdir. Bunlar ne Hırıstiyanlara hizmet ediyor, ne Müslümanlara hizmet ediyor, ne Kürtlere, ne Türklere ve nede Süryanilere, hiç kimseye hizmet etmez böyle haberler. Geçmişte gördüğümüz gibi böylesi haberler, birçok olayı meydana getirmiştir. Biz bu zihniyeti, daha doğrusu bu anlayışların tekrardan yeşermemesi için biz Süryani Dernek Federasyonu olarak bu açıklamayı yapmayı zaruri gördük" dedi.

'SÜRYANİLER'İ GÖÇE ZORLAYAN ZİHNİYET YENİDEN İŞ BAŞINDA'

Türkiye'nin modern dünyayla bütünleşme sürecinde attığı adımların, kendi topraklarına dönüş yolundaki Süryanilere umut olduğunu belirten Türker, ancak Süryanileri göçe zorlayan zihniyetin yeniden iş başında olduğunu iddia ederek, şunları söyledi:

"Dünyada ortaya çıkan gelişmelere ve Türkiye'nin modern dünyayla bütünleşme sürecinde attığı adımlar, Süryaniler'in yeniden kendi topraklarına dönüş umudunu da ortaya çıkarmış ve birçok zorluğa rağmen bazı Süryaniler, bu umudu gerçekleştirmek için adım attı. Ancak Süryaniler'in attığı bu adımlar, karanlık zihniyet sahibi ve bütün yaşam kaynağını düşmanlıklardan alanları yeniden harekete geçirdi. Geçmişte nüfusunun büyük çoğunluğu Süryaniler'den oluşan Turabdin ve Hakkari bölgesinde, bugün yaklaşık 4 bin Süryani bulunmaktadır. Oysa yurtdışında, adı geçen bu bölgelerden göç etmiş 300 binden fazla Süryani yaşamaktadır. Dürüst insanlar bunun hesabını yapmaya ve özeleştirisini vermeye çalışırken, son dönemlerde yeniden ortaya çıkan bir avuç karanlık zihniyetli insanın düşmanlık tohumları ekmesi düşündürücüdür."

'KARANLIK ŞÖVENİST-FAŞİST GÜÇLER DİN MASKESİNİN ARKASINA SAKLANIYOR'

Din maskesi altında şöven ve faşist düşünceli karanlık güçlerin, kendilerini korkuttuğuna dikkat çeken Türker, "Bizi düşündüren ve korkutan şey ise bu karanlık zihniyetli şovenist-faşistlerin, kardeşliği temsil eden din maskesinin arkasına saklanmasıdır. Bizler semavi dinlerin birbirine düşman olmadığına inanıyoruz. Biz Hıristiyan ve Müslümanlar olarak, bu topraklarda bin 300 yıldır bir arada kardeşçe yaşamaya çalıştık ve çalışmaya devam ediyoruz. Beklentimiz tüm inanan, demokrat ve ilericilerin oluşturulmaya çalışılan bu düşmanlığa karşı tavır göstermesi ve karanlık tüm zihniyetlere dur demesidir. Bu anlamda Süryani Dernekler Federasyonu olarak her türlü çabayı sarf edip, bu karanlık faşizan zihniyete karşı, dostluk ve kardeşliği egemen kılmaya çalışacağız" dedi.

'SÜRYANİLER, VATİKAN KOLONİSİ KURMUYOR'

Süryanilerin 5 bin yıldan bu yana Mezopotamya Bölgesi'nde var olduklarını anımsatan Türker, "Yani şimdi Süryaniler, toprak satın alırlar ve toprak satarlar. Süryaniler burada 5 bin yıldır bu topraklarda yaşamaktadır. Süryaniler, uzaydan gelmemiş veya başka coğrafyalardan. Dünyanın başka kıtalarından gelmemişler. Süryanilerin büyük çoğunluğu kendi topraklarını satmıştır. Şimdi gelip birkaç tane Süryani ticaret anlamında toprak alıp-satıyorsa bu demek değildir ki Süryaniler işte Vatikan Kolonisi kuruyorlar. Nasıl ki emlakçı bir Kürt arsa alıp satıyorsa, nasıl bir Mıhallemi veya Türk arsa alıp satıyorsa, bir Süryani de arsa alıp satabilir, emlakçılık yapabilir. Bu onun hakkıdır. Biz Süryaniler Türkiye Cumhuriyeti'nin vatandaşlarıyız." dedi.

Süryaniler'in Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğunu, istediği yerde mülk alıp satabileceğini hatırlatan Türker, sözlerini şu sözlerle tamamladı: "Türkiye'de son aylarda çıkan yabancıların daha fazla mülk edinebilme yasası Süryanileri bağlamaz. Süryaniler, bu ülkenin vatandaşıdır zaten. İstedikleri yerde, istedikleri kadar toprak satın alabilirler, satabilirler. Süryanilerle ilgili böyle bir durum da yok zaten. Avrupa'dan gelip buradan toprak satın alıyorlar. O zaman şöyle sorabiliriz Süryaniler neden o zaman topraklarını satmışlar Bunlar çok çelişkili şeyler. Biz bunun karalama olduğunu düşünüyoruz. Bu karalamalar, tüm bölgede kalan 4 bin Süryani'niyi de göç ettirmedir. Bu özgürlük ortamında, kardeşlik ortamında, dinler arası diyalogun gelişmesi döneminde, böylesi haberlerin ki, bunlar da İslamcı basın tarafından servis edilmesi gerçekten düşündürücüdür bizim için."