BIST 10.015
DOLAR 32,36
EURO 34,76
ALTIN 2.438,79
HABER /  GÜNCEL

Suriye'nin kuzeyindeki havaalanlarında çatışmalar

Suriye'nin kuzeyindeki bazı havaalanlarında, rejimin hava üstünlüğüne son vermeyi hedefleyen isyancı gruplar ve ordu arasında sert çatışmaların yaşandığı bildirildi.

Abone ol

Suriye'nin kuzeyindeki bazı havaalanlarında, rejimin hava üstünlüğünü sona erdirmeyi hedefleyen isyancı gruplar ve ordu arasında şiddetli çatışmaların yaşandığı bildirildi.

Hem muhalif hem de devlete ait haber kaynaklarına göre, isyancı gruplar, İdlip'in kuzeybatısında bulunan Taftanaz üssüne girdi ancak ordu tarafından geri çekilmek zorunda bırakıldı.

Art arda yapılan saldırılardan dolayı Salı gününden bu yana kapalı olan Halep havaalanının da kuşatma altında olduğu bildirildi.

Birleşmiş Milletler'in dün açıkladığı rapora göre Suriye'de 60,000 kişinin hayatını kaybetti.

BM İnsan Hakları Temsilcisi Navi Pillay tarafından hazırlanması istenen raporda, 2011 yılı Şubat ve 2012 Kasım ayları arasında toplam 59,648 kişi hayatını kaybettiği ve bu sayının rapor açıklandığı sırada 60,000'e çıkmış olacağı belirtildi.

Suriyeli muhalif gruplar da daha önce açıkladıkları tahmini rakamlarda 45,000 kişinin hayatını kaybettiğini söylemişti.

Taftanaz üssüne düzenlenen saldırılar, isyancı grupların dün üsse girerek, bomba yüklü bir araç patlatmaları ile başladı.

Henüz bağımsız kaynaklarca doğrulanmayan haberlere göre bir saldırı uçağı ve helikopter imha edildi.

Saldırıların bu sabah da devam ettiği ancak isyancı grupların geri çekilmek zorunda kaldığı bildiriliyor.

İsyancı grupların üssü ele geçirmek için şimdiye dek yaptığı birkaç girişim başarısız oldu.

Sana devlet haber ajansı, "hükümet güçlerinin havaalanına saldırmaya çalışan teröristleri geri püskürttüğünü" ve "büyük zarar verdiğini" belirtti.

Bunun yanısıra, başkent Şam'ın çevresinde, Daraya'yı almaya çalışan hükümet güçleri ve isyancı gruplar arasındaki çatışmaların devam ettiği bildirildi.

Daraya, Şam'ın batısında stratejik konumdaki Mazzeh askeri hava üssünden birkaç kilometre ötede bulunuyor. Ayrıca hükümet kurumlarının ve istihbarat teşkilatının genel merkezininin bulunduğu bölgenin de hemen sınırında bulunuyor.

Şam'ın etrafında ve Deir Ezzor havaalanında da çatışmalar yaşanıyor.

Bu arada, ABD'li serbest gazeteci James Foley'in ailesi Foley'in bir ay önce başka bir gazeteci ile Suriye'ye gitmesinden kısa bir süre sonra Taftanaz civarında kaybolduğunu açıkladı.

Aile daha önce medyanın gazetecinin kaçırılması konusunda haber yapmamasını istemişti.

39 yaşındaki Foley'in deneyimli bir savaş muhabiri olduğu ve 2011 Nisan ayında Libya bulunduğu sırada hükümet güçleri tarafından altı hafta gözaltında tutulduğu belirtiliyor.