BIST 10.046
DOLAR 32,40
EURO 34,56
ALTIN 2.382,71
HABER /  SAĞLIK

Suriye'den çocuk felci getirdiler

Dr. Nedret Emiroğlu, “Çocuk felci yok edilemezse her yıl 200 bin yeni vaka olacak” dedi

Abone ol

Suriye’de geçtiğimiz ekim ayı sonunda çocuk felci vakalarının görülmesi üzerine hastalığın yayılma riskine karşı Türkiye’deki sınır illerde de aşılama kampanyaları başlatıldı. Aşılama çalışmalarını Milliyet’e anlatan Dr. Nedret Emiroğlu, 2012’de dünya genelinde 223 vakaya rastlandığını ve sadece üç ülkede (Nijerya, Pakistan ve Afganistan) hastalığın yayılmasının engellenemediğini kaydetti.

Hızla yayılabiliyor
Tek bir çocuğun dahi hastalığa neden olan polio virüsünden etkilenmesi halinde o ülkedeki diğer tüm çocukların risk kapsamında olduğunu belirten Emiroğlu, şöyle devam etti: “Polio virüsü çok kolaylıkla polio virüsü görünmeyen bir ülkeye geçebilir ve aşısız olan nüfus üzerinde hızla yayılabilir. Polio’yu yok etmede başarısız olunması halinde 10 yıl içerisinde tüm dünyada her yıl 200 bin yeni vakayla karşılaşabiliriz.
Suriye, Afganistan, Nijerya ve Pakistan’daki polio vakalarıyla, sık görülen nüfus hareketleri ve bazı Avrupa ülkelerindeki aşılama açıkları, polio virüsünün uluslararası alanda yayılma riskini artırıyor. Virüs dünyada dolaştıkça ve aşılama en üst seviyede olmadıkça, polionun Avrupa bölgesine dönüş tehdidi var.”

1 milyon çocuk aşılandı
Suriye’de 6 Kasım itibariyle polio virüs tip 1’e bağlı toplam 17 vakanın saptandığına dikkat çeken Emiroğlu, salgının başlamasından itibaren Türkiye’nin hastalığın yayılması tehdidine büyük bir ciddiyetle yaklaşığını kaydederek şunları anlattı:
“Hemen ulusal hazırlık planı uygulanmaya başlandı. Aktif olarak aşılanmış ve aşılanmamış çocuklar ülke çapında araştırılmaya başlandı. Türkiye, 5 yaş altında seçilmiş bölgelerdeki tüm çocuklarla ülkenin geri kalanındaki mülteci çocuklar için iki tur aşılama planladı. Bunun ilk aşaması tamamlandı ve ilk veriler ülke çapında 1 milyonun üzerinde çocuğa ulaşıldığını gösteriyor. Bunların 100 bini Suriyeli mülteci çocuklar.
İkinci aşama aralık ile ocak başı arasında planlanıyor. Suriye’de de çatışma alanlarında polio’ya karşı çocuklar aşılanmaya başlandı. Küresel Çocuk Felci Mücadele Girişimi, hükümetler, Suriye Kızılay’ı, BM kuruluşlarının da desteğiyle 600 bini çatışma alanlarında yaşayan yaklaşık 2 milyon çocuk aşılandı.”

Çocuk felci nedir?

Çocuk felci bir virüsün neden olduğu son derece bulaşıcı bir hastalık. Sinir sistemini ele geçiriyor ve birkaç saat içerisinde tam felce neden oluyor. Polio virüsü vücuda ağızdan girer. Virüs, sinir sistemini ele geçirebileceği bağırsaklarda çoğalır. Çocuk felcinin bir tedavisi yoktur. Sadece bağışıklık kazandırılarak önlenebilir. Polio aşısı, bir kaç defa vurulduğunda, bir çocuğu ömür boyu koruyabilir.

Milliyet