BIST 10.209
DOLAR 32,36
EURO 34,80
ALTIN 2.398,90
HABER /  GÜNCEL

Suriye'deki tesis 'muhtemelen nükleer reaktördü'

İsrail'in 2007 yılında bombaladığı Suriye tesisi ile ilgili olarak Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu raporunu hazırladı. BM'ye bağlı denetçiler, Suriye'nin aksini iddia etmesine karşın, tesisin nükleer faaliyetlerle ilgili olduğuna büyük ihtimal veriyor.

Abone ol


Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, 2007 yılının Eylül ayında İsrail tarafından bombalanan Suriye'nin ücra bir bölgesindeki tesisin, büyük ihtimalle nükleer reaktör olduğu sonucuna vardı.

Birleşmiş Milletler'e bağlı Viyena merkezli örgüt, konuyla ilgili elindeki bütün bilgileri değerlendirdikten sonra bu hükme vardığını söylüyor.

Bombalanan tesisin nükleer reaktör olduğu iddiasını 2008 yılında soruşturmaya başlayan Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, konuyla ilgili ilk kez bir yargıda bulunuyor.

İsrail'in iddialarına destek veren ABD hükümeti, Suriye yönetiminin gizli bir nükleer reaktör inşa etmeye çalıştığını ve Kuzey Kore'den yardım aldığını açıklamıştı.

İddiaları reddeden Suriye hükümeti ise, ülkenin kuzey doğusunda Deir Alzur yakınlarında yer alan tesisin, henüz kullanılmayan inşa halinde bir askeri tesis olduğunu belirtiyor.

Fakat BBC'nin ele geçirdiği Atom Enerjisi Kurumu'nun gizli soruşturma raporunda, bombalanan binanın tipi ve boyutlarının bir reaktöre benzediği, ayrıca olay mahalinden alınan numunelerin de nükleer faaliyetlere işaret ettiği yazılı.

BBC'nin Viyena muhabiri Bethany Bell, Atom Enerjisi Kurumu'nun raporda vardığı sonucun Suriye üzerinde uluslararası baskıları artıracağını düşünüyor.

Muhabirimiz, Suriye'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne sevkinin ve olası yaptırımların gündeme gelebileceğini bildiriyor.