BIST 10.209
DOLAR 32,35
EURO 34,78
ALTIN 2.397,66
HABER /  GÜNCEL

ABD ile Libyalı isyancılar arasında yakınlaşma

Libyalı isyancıların merkezi konumundaki Bingazi'yi ziyaret eden ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Jeffrey Feltman, isyancılara Washington'da büro açma çağrısında bulundu.

Abone ol


ABD hükümeti, Kaddafi karşıtı Libyalı isyancılara Washington'da büro açma davetinde bulundu.

Çağrıyı, Libyalı isyancıların kalesi konumundaki Bingazi kentini ziyaret eden ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Jeffrey Feltman yaptı.

Feltman, Libya'nın doğusunu kontrol altında tutan isyancıların ana örgütü Geçici Ulusal Konsey'i Libya halkının meşru temsilcisi olarak niteledi.

Ancak Feltman'ın açıkladığı bu destek, diplomatik alanda resmen tanıma anlamına gelmiyor.

Jeffrey Feltman, bugüne değin Bingazi'yi ziyaret eden en üst düzey Amerikalı diplomat.

Amerikalı yetkilinin ziyareti esnasında Nato uçakları başkent Trablus'a operasyon başladığından bu yana gerçekleşen en yoğun hava saldırısını düzenledi.

Nato, Albay Kaddafi'nin konutu yakınında bulunan bir araç deposunu vurduklarını söylüyor.

Libya hükümeti, orduya destek veren Halk Muhafızları adlı gönüllü birliklere ait bir tesisin vurulduğunu ve yakınlarda yaşayan üç sivilin öldüğünü açıkladı.

İngiltere ve Fransa helikopter gönderiyor

Bu arada, Fransa ve İngiltere, Kaddafi üzerindeki baskıyı artırmak ve Kaddafi birlikleri ile isyancılar arasındaki güç dengesini bozmak için bu ülkeye savaş helikopterleri gönderiyor.

Fransa, bir savaş gemisinde konuşlu 12 helikopterini bölgeye sevk ederken, henüz resmen doğrulanmamakla birlikte, İngiltere'nin de Apache helikopterleri yollaması bekleniyor.

BBC muhabiri helikopterlerin devreye sokulmasıyla, NATO'nun kent merkezlerinde Kaddafi güçlerini hedef almasının kolaylaşacağına dikkat çekiyor.

Öte yandan, Amerikan yönetimi Libyalı isyancılarla üst düzeyde görüşmeler yapıyor.

ABD Dışişleri Müsteşarı Jeffrey Feltman bu amaçla Bingazi'de bulunuyor.