BIST 10.267
DOLAR 32,30
EURO 34,82
ALTIN 2.416,71
HABER /  GÜNCEL

Suriye'deki katliam durmak zorunda!

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, Gaziantep'te Suriyeli mültecilerin kaldığı İslahiye Kampı'nı ziyareti sonrası açıklama yaptı.

Abone ol

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Gaziantep'in İslahiye ilçesinde Suriyeli sığınmacıların kaldığı kampları ziyaret ettikten sonra bir basın toplantısı düzenledi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, "Suriye'deki katliam durmak zorunda, durması gerekiyor. Silahlı çatışma süreci çok büyük ölümlerle sonuçlanıyor, caddeler kanla bulanıyor. Tüm taraflara, özellikle Suriye tarafına katliamlarını durdurması çağrısında bulunuyorum" dedi.Ban Ki-mun, Gaziantep'de Islahiye kampındaki Suriyeli sığınmacıların misafir edildiği barınma merkezini ziyaretinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

BM, Kızıhaç, Kızılay gibi burada faaliyet gösteren tüm organizasyonlara teşekkür eden Ban Ki-mun, yardımlardan dolayı tüm kuruluşlara derin saygı duyduğunu belirtti.

Bugün önce Ürdün'deki Ez-Zateri kampını ziyaret ettiğini hatırlatan BM Genel Sekreteri, Islahiye'ye de mültecilerin çektiği zorlukları ve insanların umutlarıyla ilgili bilgi almak için geldiğini söyledi.

BİRÇOĞU ÇOK ACI ÇEKEREK GELMİŞ

"İnsanların burada benimle birlikte paylaştıkları şeylerden dolayı gerçekten şaşkınlık yaşamaktayım" diyen Ban, "Burada tek amaçları sadece okula gidip ve kendi ülkelerine dönmek, orada mutlu ve güven içerisinde yaşamak olan iki çocukla tanıştım. Bana kendi ülkelerinde okula gitmek istediklerini söylediler. Bir çocuk 5, diğeri 6 yaşındaydı. Onlara ümitlerini kaybetmemelerini ve asla yılmamaları gerektiğini söyledim. Birçoğu gerçekten çok acı çekerek gelmişler" diye konuştu.

Göçe zorlanan insanların ülkelerinden kopup gelmelerinin kolay bir durum olmadığına dikkati çeken Ban Ki-mun, şöyle konuştu:

SURİYE'DEKİ KATLİAM DURMAK ZORUNDA

"Masum Suriyeliler bu başarısızlığın bedelini ödüyorlar aslında. Buraya dinlemeye geldim ama şunu da söylemek istiyorum; Suriye'deki katliam durmak zorunda, durması gerekiyor. Silahlı çatışma süreci çok büyük ölümlerle sonuçlanıyor, caddeler kanla bulanıyor. Tüm taraflara, özellikle Suriye tarafına katliamlarını durdurması çağrısında bulunuyorum. İnsanlık adına bu şiddeti durdurun. Uluslararası topluma ve aynı zamanda (BM) Güvenlik Konseyi'ne şu çağrıda bulunmak istiyorum, birlik olalım ve bu krizi en kısa sürede bitirmek için kararlı davranalım Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'e kimyasal silah kullanmaması için mektup yazdım."

BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El-Ahdar el-İbrahimi'nin Suriye'deki krize politik çözüm bulmak için çabaladığını anımsatan Ban Ki-mun, ziyareti sırasında kamptaki insani yardımlar konusunda gözlemlerde bulunacaklarını kaydetti.

BURADAKİ İNSANLAR BİZİM AİLEMİZ

Yaz aylarından itibaren Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin sayısında ciddi bir artış gözlendiğine işaret eden Ban Ki-mun, uluslararası topluma şu çağrıda bulundu:

"Temmuz ayından beri sığınmacı sayılarının arttığını görüyoruz ve bu sayı gittikçe yükseliyor. Suriye'de bu şiddetin ciddi anlamdaki artışı sığınmacıların sayısında da artışa neden olacaktır. Tüm üye ülkelere ve bölgedeki tüm ülkelere yardımlara devam etmeleri çağrısında bulunuyorum. İnsanlar acı çekerken lütfen gözlerinizi kapatmayın. İnsanlara yardım etmek zorundayız. Burada karşılaştığımız insanların hepsi anne, baba, kız kardeş, erkek kardeş. Onlar aslında bizim ailemiz. Lütfen ailemizin yanında duralım."