BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Güvenlik Konseyi'ne birlik çağrısı

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun Suriye krizi karşısında Güvenlik Konseyi üyelerinin ortak tavır benimsemesi çağrısında bulundu.

Abone ol

Suriye'deki krizi görüşmek üzere bugün Türkiye'ye giden Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Güvenlik Konseyi üyelerine ortak tavır benimsemeleri çağrısında bulundu.

Suriye konusunda Güvenlik Konseyi'ne getirilen karar tasarılarında, Rusya ve Çin, sık sık Batılı ülkelerin girişimlerine karşı çıkıyor.

Suriye krizinden etkilenen ülkeleri ziyaret etmekte olan Ban Ki-mun, halka karşı kimyasal silah kullanılmaması yolunda Şam yönetimine yapılan uluslararası uyarılara katıldı ve bunun çok ileri boyutlarda sonuçlar doğuracak zalimce bir suç oluşturacağını kaydetti.

Genel Sekreter, Beşar Esad'a bir mektup yazarak, kimyasal silahlar konusunda uyarıda bulunmuştu.

Daha çnce Bağdat'ta açıklama yapan Ban, Suriye yönetiminin kimyasal silah kullanması durumunda Cumhurbaşkanı Esad'ın "adalet önüne çıkarılacağını" söylemişti.

Gaziantep'in İslahiye ilçesinde Suriyeli sığınmacıların kaldığı kampları ziyaret eden Genel Sekreter, Türkiye'nin güneyindeki çeşitli kamplarda barındırılan 200 bin dolayındaki Suriyeliye sağlanan insani yardımlardan övgüyle söz etti.

Ban Ki-mun, "Türk hükümeti ve Türk halkına çok teşekkür ediyorum. Karşılık beklemeden yardım ediyorlar. Çok büyük bir kalbe sahipler" dedi.

BM Genel Sekreteri Ban, Suriye krizini ve sığınmacıların durumunu bu akşam Ankara'da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile de görüşeceğini de söyledi.

"Kimyasal silahlarda hareket yok"

NATO önceki günlerde Türkiye-Suriye sınırına Patriot füze savunma sistemi konuşlandırılmasına onay vermişti.

Türkiye'nin bir süredir beklediği bu gelişme, Suriye'nin kimyasal silah kullanabileceği kaygıları ardından gündeme gelmişti.

Suriye hükümetinin, hardal, sarin gazı ve yüksek derecede zehirli sinir gazları da dahil olmak üzere önemli bir kimyasal silah deposuna sahip olduğu; bu depoların ülkedeki çok sayıda bölgede bulunduğu belirtiliyor.

Kimyasal silahlara sahip olduğunu resmi olarak kabul etmeyen Şam yönetimi, bu silahlara sahip olsa bile, kendi halkına karşı kullanmayacağını belirtmişti.

Batılı bir istihbarat kaynağı, BBC'ye yaptığı açıklamada, Suriye'deki kimyasal silah depolarında son dönemde önemli bir faaliyet gözlenmediğini belirtti.

Bu arada kısa süre önce yeniden Şam'a giden BBC'nin Orta Doğu Editörü Jeremy Bowen, ülkedeki durumun geçen Ocak ayına göre oldukça kötüleştiğini anlattı.