BIST 10.337
DOLAR 32,28
EURO 34,78
ALTIN 2.400,41
HABER /  GÜNCEL

Alman ekonomisinden de yavaşlama işaretleri geldi

Almanya Merkez Bankası Bundesbank, ülke ekonomisinin gerileme dönemine giriyor olabileceğini belirterek gelecek yıla ilişkin büyüme tahminlerini geriye çekti.

Abone ol

Almanya Merkez Bankası Bundesbank, ülke ekonomisinin gerileme dönemine giriyor olabileceğini belirterek gelecek yıla ilişkin büyüme tahminlerini geriye çekti.

2013 yılında Almanya'nın büyüme oranının sadece yüzde 0.4 olması bekleniyor. Geçen Haziran'da yapılan tahminlerde bu oran yüzde 1,6 olarak verilmişti. Bununla birlikte 2014 yılında Alman ekonomisinin sıçrama yaparak yüzde 1,9 oranında büyümesi bekleniyor.

Bu yılki büyüme oranınınsa daha önceden yapılmış olan yüzde 1 düzeyindeki tahminden daha az, yüzde 0,7 oranında olması bekleniyor.

Bundesbank, Euro bölgesindeki komşu ülkelerde görülen gerilemeler ve dünya ekonomisindeki genel yavaşlama yüzünden Alman ekonomisinin, içinde bulunduğumuz çeyrekte ve gelecek yılın ilk 3 ayında gerileme yaşayacağını bildirdi.

Alman Merkez Bankası, Alman iş çevrelerinin yatırımları azalttığını ve yeni istihdamı da düşürdüğünü kaydetti.

Alman ekonomisine ilişkin son tahminler Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin Euro bölgesindeki büyüme oranına ilişkin tahminleri düşürmesini izliyor.

Draghi, bölgenin başlıca ekonomileri olan Almanya, Fransa ve Hollanda'da durgunluk yaşanması yüzünden büyüme tahminlerini indirdiğini söylemişti.

İspanya ve İtalya gibi Güney Avrupa ülkeleri bir yılı aşkın süredir ekonomik gerileme yaşıyor. Ancak ihracat taleplerinin düşmesi, tüketicilerle iş çevrelerinde güvenin azalması yüzünden, bu ülkelerdeki ekonomik sorunlar Euro bölgesinin diğer ülkelerine de yansıdı.

Almanya sanayiinde siparişler ve ihracat son aylarda düşüş kaydetti.

Bununla birlikte Ekim ayında Euro bölgesi dışından gelen taleplerde artış olması sayesinde sınai siparişlerde beklenmedik bir yükselme kaydedildi.

Düzenli şekilde düşen ve son 20 yılın en düşük düzeyine inen işsizlik oranıysa, yeniden artış belirtileri gösteriyor.