BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  DÜNYA

Suriye’de kaç Türk savaşçı var?

İstihbarat raporlarına göre, Suriye’de Esad’a karşı savaşan bin 200 örgütün içinde ayda bin 500 dolar maaş alan 500 Türk savaşçı var

Abone ol

Sivil halka 2.5 yıldır baskı uygulayan Suriye Lideri Beşar Esad’a karşı, Suriye çöllerinde yaklaşık 500 Türkiyeli’nin savaştığı ortaya çıktı.

CİHATÇI DA VAR PARALI ASKER DE

'tan 'ın haberine göre söz konusu savaşçıların bir kısmı, mücadeleye “cihad” amacıyla, bir kısmının da paralı olarak katıldığı belirlendi. Paralı olarak Suriye’de savaşan Türkiyelilerin aylık bin 500 dolar düzeyinde gelir elde ettiği tespit edildi. Suriye’nin kuzeyindeki Kürt bölgesi Rojava’da PYD ile Özgür Suriye Ordusu üyeleri arasında yaşanan çatışmalarda ise, Türkler ile Kürtlerin karşı karşıya gelmesi dikkat çekti. Söz konusu çatışmalarda Türkiye’den giden, korucular ile örgüt üyelerinin de yer aldığı ortaya çıktı.

SAVAŞAN ÜÇ GRUP VAR

Suriye’de yaklaşık 2.5 yıldır devam eden iç savaşa katılan Türkiyeliler ile ilgili tartışmalar istihbarat raporları ile sona erdi. İki buçuk yıldır, Suriye’de yaşanan iç savaşta Türkiyeliler’in de yer alıp almadığı tartışılıyordu.

Taraf ’ın istihbarat kaynaklarından edindiği bilgiye göre, Suriye’de halen yaklaşık 500 Türkiyeli savaşıyor. Söz konusu kişiler üçe ayrılıyor.

Buna göre, Suriye’de savaşan Türkiyelilerin ilk grubunu cihad amacıyla Suriye’ye geçenler oluşturuyor. Özgür Suriye Ordusu’nun saflarında yer alan bu grup, diğer Müslüman ülkelerden gelen kişilerle birlikte oluşturulan örgütlerde bulunuyor.

İkinci grubu ise, paralı askerler oluşturuyor. Suriye’de, bazı zengin iş adamlarının malvarlıklarını korumak için oluşturduğu örgütler bulunuyor. Bu örgütlerin üyeleri paralı askerlerden oluşuyor. Maceracı kişilerden oluşan paralı savaşçılar aylık 1,500 dolar düzeyinde maaş alıyor.

Suriye’de savaşan üçüncü grubu ise, PKK’nın Suriye kolu olarak bilinen PYD’ye destek amacıyla Türkiye’den Suriye’ye geçen örgüt üyeleri oluşturuyor.

KORUCULAR DA ÖRGÜT ÜYELERİ DE SURİYE’DE

Öte yandan, çözüm süreci ile birlikte normal hayata dönen korucular ile PKK üyelerinin bir kısmının da Suriye’ye geçtiği belirlendi. İstihbarat çalışmalarında, KCK’nın aldığı karar doğrultusunda Türkiye’den çekilen bazı örgüt üyelerinin destek amacıyla PYD’nin saflarına katıldığı belirlendi.

Yine bazı korucuların da, Özgür Suriye Ordusu’na katıldığı tespit edilirken, her iki grubun da Suriye’nin kuzeyinde gerçekleşen savaşlarda karşı karşıya gelmesi dikkat çekti.

BİN 200 ÖRGÜT BULUNUYOR

İSTİHBARAT raporlarına göre, yaklaşık 2.5 yıldır devam eden Suriye’deki iç savaşta, adeta her gün yeni bir örgüt kuruluyor. Eylül ayı itibariyle Esad’a karşı savaşan örgütlerin sayısı bin 200’e ulaştı. Ve her örgüt, bir başka ülkeden destek alıyor. Bu ülkeler arasında, Arap ve Avrupa ülkeleri bulunuyor. Örgütlerin büyük kısmı din eksenli temellere dayanıyor. Uzmanlar, bazı ülkelerin birden fazla örgütü desteklediğini kaydettiler.

ESAD’DA PARALI ASKER TUTTU

Öte yandan Suriye Lideri Esad’ın da, ordusunu paralı askerlerle güçlendirdiği belirlendi. Bu kapsamda, çoğunluğu İran’dan olmak üzere binlerce kişinin Esad yanlısı olarak aylık bin 500 dolar maaşla savaştığı tespit edildi. Ülkede gerçekleşen katliamların büyük kısmının, söz konusu paralı askerler tarafından gerçekleştirildiği belirlendi.

HAVA OPERASYONU ASKIDA

ABD’nin, Suriye’ye yönelik askerî operasyonu askıya almasının sırrı çözüldü. ABD’nin son anda operasyonu askıya almasında, “Esad sonrası” endişeler etkili oldu. Esad’a karşı savaşan örgütlerin sayısı bin 200’e ulaştı. Bu örgütlerin büyük kısmı din temeline dayalı hareket ediyor. Esad’a karşı savaşan her örgütün lideri, Esad sonrasında yönetimde görev almak istiyor. Dolayısıyla, Esad sonrasında, Suriye’nin terör örgütlerinin merkezi haline gelmesinden korkuluyor.