BIST 10.267
DOLAR 32,27
EURO 34,73
ALTIN 2.409,14
HABER /  GÜNCEL

Suriye'de çatışmalar Halep'te yoğunlaşıyor

Suriye ordusuna bağlı 20 bin asker çatışmaların sürdüğü Halep'te konuşlanırken Şam'da ise isyancıların denetimindeki son bölgenin yeniden ordunun denetimine geçtiği iddia ediliyor.

Abone ol

Suriye'nin ikinci büyük kenti Halep'te ordunun isyancılara yönelik harekâtı ve çatışmalar sürerken, askeri kaynaklar Şam'da ise isyancıların elindeki son bölgenin de ordu denetimine geçtiğini açıkladı.

Askeri kaynaklar 20 bin askerin şehrin farklı yerlerinde konumlandığını belirtirken isyancılar ise kuvvetli bir savunmaya hazır olduklarını açıkladı.

'Yoğun bombardıman'

Halep'in isyancıların konuşlandığı kuzey bölümünün ordu güçleri tarafından bombalandığı ve bazı bölgelerde çatışmalar yaşandığı belirtiliyor.

Ordu güçlerinin çatışmalarda ağır silah, uçak ve helikopter kullandığı bildiriliyor.

BBC'nin Türkiye sınırında bulunan muhabiri Richard Galpin isyancıların sayısının son dönemde arttığını belirtiyor.

Galpin'e göre ordunun en büyük avantajıysa helikopter ve savaş jeti kullanabiliyor olması.

Özgür Suriye Ordusu'nun komutanlarınan Abdel Jabar Oqaida, AFP haber ajansına yaptığı açıklamada Halep'teki Salah al-Din bölgesinin çatışmaların başlamasından bu yana en ağır bombardımana maruz kaldığını söyledi.

'Muhalifler vur-kaç taktiğine odaklanacak'

Üst düzey bir güvenlik yetkilisiyse ajansa açıklamasında "Halep için muharebe henüz başlamdı ve şu anda olan sadece aparetaif… Ana yemek sonradan gelecek" diye konuştu.

Askeri kaynaklar Şam'da ise isyancıların elinde bulunan son bölgenin de isyancılardan geri alındığını açıkladı.

Muhalefetten bir aktivist Beyrut'tan AFP'e yaptığı açıklamada Özgür Suriye Ordusu'nun söz konusu bölgeden geri çekildiğini ve bundan sonra rejim hedeflerine yönelik olarak vur-kaç taktiğine odaklanacaklarını söyledi.

İran'dan Türkiye ve Katar'a çağrı

Cumartesi günü Suriye'nin başkenti Şam yakınlarındaki bir Şii türbesini ziyaret eden 48 İranlının hacı kaçırılmıştı.

İranlı diplomatlar, Seyyide Zeynep türbesi yakınlarında yaşanan olayın ardından 'silahlı grupların' olduğunu savunuyor.

İran, Suriyeli muhalefetiyle iyi ilişkileri bulunan Türkiye ve Katar'dan İranlılar'ın serbest bırakılması için yardımcı olması çağrısı yaptı.

El-Arabiya televiyonu isyancıların rehin alınan bazı İranlılar'ın Devrim Muhafızları üyeleri olduğunu iddia ettiğini aktardı.

Ancak İran bu iddiayı reddediyor ve Suriye'de hiçbir güçlerinin bulunmadığını belirtiyor.

Clinton Türkiye'ye geliyor

Bu arada ABD Dışişleri Bakan Hillary Clinton'un Afrika gezisine eşlik eden Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Clinton'ın, Türk Hükümeti yetkilileriyle Suriye meselesi ve gündeme ilişkin diğer konular hakkında ikili görüşmeler yapmak için İstanbul 'a gideceğini belirtti.

Sözcü, Clinton'ın İstanbul'a gelmeden önce, 10 Ağustos'ta bitireceği Afrika temaslarına Nijerya ve Benin'i de eklediğini ekledi.