BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Suriye sınırında sınırsız bayram

10 yıl önce savaşın eşiğinden döndüğümüz Suriye'ye vizesiz bayramlaşma yaşandı. Sınırın iki tarafında da coşku var.

Abone ol

Türkiye ile Suriye sınırında dün 'vize' kaldırıldı ve tarihi uygulamadan yararlanarak Suriye'ye vizesiz geçen ilk Türk vatandaşları star muhabirleri oldu.

Muhabir Ebru Baran, "Kendimi, nüfus cuzdanıyla ülke ülke dolaşan Avrupa Birliği vatandaşları gibi hissettim. Hiçbir vize işlemi yapmadan, güler yüzlü gümrük memurlarının uğurlamasıyla Suriye'ye geçtim" dedi. Türkiye ile Suriye arasında imzalanan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin ilk icraatı iki ülke arasındaki seyahetlerde vize zorunluğunu kaldırmak olmuştu.

'ÇAY BİZDENSE KAŞIK DA TÜRKİYE'DEN GELİR'

Kilis-Azeze arasında adeta 'Berlin Duvarı'nın kalkması gibi heyecanla karşılanan adım sınırın öte yanında da büyük bir sevince neden olmuş.

Türkiye'ye vizesiz geçerek kendini Avrupalı gibi hissettiğini belirten Suriyeli şekerci Abdo Rahal, "Bu iki ülke zaten çok uzun yıllardır kardeşler ve akrabalar. Diğer AB ülkelerinde olduğu gibi sadece nüfus cüzdanı göstererek geçiş yapıyor olmalıyız. Çünkü Türkiye'nin çayını biz veriyorsak, bizim çay kaşığımızı da Türkiye veriyor" diyor.

Tren istasyonu da hazır

Kilis Valisi Turhan Ayvaz iki ülke arasında 30 yıldır atıl durumda duran Çoban tren istasyonunu işler hale getirildiğini ve yakın zamanda Başbakan Erdoğan ve Suriye lideri Beşşar Esad'ın katılımıyla hizmete açılacağı müjdesini verdi. Kilis Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Özkiloğlu, ticaretin yüzde yüz artacağını belirterek Kilis'e çok yakın bir zamanda büyük bir alışveriş merkezi kuracaklarını da söyledi.