BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Suriye sınırında dehşet dolu anlar

Suriye ordusu, isyancıları bastırmak için başlattğı operasyonu genişletiyor.

Abone ol

Suriye'nin Türkiye sınırı yakınında operasyon başlattığı bildirildi.

Suriye devlet televizyonu, sınıra yakın bir kasabada silahlı çetelere karşı bir operasyon başlatıldığını duyurdu. Hürriyet'in haberine göre, Ajanslar ve televizyon kanalları Suriye televizyonuna dayandırdıkları haberlerinde, operasyonun Cisr eş Şuğur'da yapıldığını bildirdi.

Hükümet, operasyonun hafta başında 120 polis ve güvenlik görevlisinin öldürüldüğü kasabada güvenliği sağlamayı amaçladığını bildirdi. Suriye askerlerine eşlik eden bir gazeteci, tankların kasaba girişinde konuşlandırıldığını ve kasabaya girmeye hazır olduğunu belirtti.

Cisr eş Şuğur'daki operasyon nedeniyle Türkiye'ye gelenlerin sayısı 3 bini buldu.

ERDOĞAN'DAN ESAD AİLESİNE SERT ÇIKIŞ

Başbakan Tayyip Erdoğan ise dün gece bir televizyon kanalında katıldığı tartışma programında Suriye'deki gelişmeleri değerlendirerek, "Malesef Esad ailesi özellikle de Mahir Esad insani davranmıyor" dedi.

"Hem kardeşlerimizi vahşice katlediyorlar sonra utanmadan silahlarıyla fotoğraf çektiriyorlar" diyen Başbakan Erdoğan, bu durumun daha fazla böyle süremeyeceğini dile getirdi.

Üç gün önce Esad'la konuştuğunu belirten Erdoğan, "Görüntüler ortada iken Esad bana farklı şeyler söyledi. Biz Suriye'deki gelişmelere daha fazla sessiz kalamayız. İyi ilişkiler ilelebet süremez" dedi.

Erdoğan'ın sözleri seçim sonrasında Suriye konusunda serleşeceği şeklinde yorumlandı.

"Hem kardeşlerimizi vahşice katlediyorlar sonra utanmadan silahlarıyla fotoğraf çektiriyorlar" diyen Başbakan Erdoğan, bu durumun daha fazla böyle süremeyeceğini dile getirdi.

Üç gün önce Esad'la konuştuğunu belirten Erdoğan, "Görüntüler ortada iken Esad bana farklı şeyler söyledi. Biz Suriye'deki gelişmelere daha fazla sessiz kalamayız. İyi ilişkiler ilelebet süremez" dedi.

Erdoğan'ın sözleri seçim sonrasında Suriye konusunda serleşeceği şeklinde yorumlandı.

ASKERLERDEN KAN DONDURAN İTİRAFLAR

HABERİ OKUMAK İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ...

[PAGE]

Türkiye-Suriye sınırındaki ilk günümüz zor geçiyor. Ancak ne havanın sıcaklığı ne de tüm gün yaşadığımız koşturmaca bu zorluğu yaratan. Sınırın üzerine çökmüş korku, tedirginlik ve dehşet esas bizi yoran.

Suriye'de şiddetin iyice artması üzerine binlerce kişi Türkiye'ye kaçtı. Bir de sınırın diğer yanında bekleyenler var.

Birçok kişiyle konuştuk, hikayelerini dinledik. Ancak kaçanlar arasında askerlerin çokluğu en çok dikkatimizi çeken şey oldu.

Protestoculara ateş açmayı reddettikleri için üstleriyle ters düştüklerini belirten ve bu yüzden çareyi kaçmakta bulduklarını söyleyen Suriyeli askerler Türkiye'de kimliklerini gizliyor.

Onlarla konuşuyoruz. Ama ne gerçek isimlerinin yazılmasını istiyorlar, ne de bir kare bile olsa fotoğraflarının çekilmesini.

KORKU İLİKLERİNE İŞLEMİŞ

İliklerine işlemiş olan korku, gözlerine yansıyor. 21 yaşında bir askerle tanışıyoruz. Adına Ahmet diyelim... Ahmet, geçtiğimiz günlerde Hatay sınırına 20 kilometre uzaklıktaki Cisr eş Şuğur kentinde yaşananlar üzerine Türkiye'ye kaçmış. Konunun "diğer tarafında" yaşananları anlatıyor:

"Geçen Cuma, yukarıdan telefonla 'Protestocuları vurun' emri geldi. Ancak bazı askerler komutanların bu emrine karşı çıktı. Emirlere uymayanları öldürdüler. 5 arkadaşım gözlerimin önünde öldü. Komutanlarla askerler arasında savaş çıkınca ben de Türkiye'ye kaçtım."

Ahmet'e göre, Cisr eş Şuğur'da güvenlik güçlerini silahlı protestocuların öldürdüğü yönündeki iddialar yalan.

ASKERLER GÖSTERİCİLERE KARIŞIP KAÇTI

Ahmet, birçok askerin göstericilerin arasına karışarak kaçtığını söylüyor. İfadesine göre, Türkiye'ye kaçan Suriyeli asker sayısı şu an 60 civarında.

İran'la ilgili de ilginç bir iddiada bulunan Ahmet, Suriye hükümetinin göstericilere yönelik saldırılarda İranlı askerleri de kullandığını belirtiyor. Arapça konuşan Ahmet'in söylediklerini Türk köyü Güveççi'deki kuzeni Ali çeviriyor.

19 yaşındaki Ali, benim Güveççi'deki elim ayağım. Tabii ki Hatay rehberim ve birincil tercümanım Yusuf Abi'den sonra.

Türkiye'ye kaçan diğer aile fertleri Yayladağı'ndaki çadır kentte kalan asker Ahmet, Güveççi'de evinde gibi. Akrabalarında kalıyor. Suriye'ye dönmeyi düşünmüyor. Zaten anlattıklarına bakılırsa, dönmesi halinde can güvenliği olmayacağı ortada.

SURİYE'DEN GELEN TÜRKLER "SAKİN" DİYOR

Ahmet gibi binlerce Suriyeli akın akın Türkiye'ye giriş yaparken, Türkiye'den Suriye'ye geçişler de sürüyor.

Suriye'den dönen Türk vatandaşları Cisr eş Şuğur başta olmak üzere bazı bölgeler hariç ülkenin diğer kentlerinde hiçbir sorun olmadığını söylüyor.

Olayların abartıldığını belirten Türkler, Halep'ten Lazkiye'ye Tartus'tan Lübnan sınırına kadar gittiklerini ve herhangi bir problemle karşılaşmadıklarını ifade ediyor.

CUMA NAMAZI ENDİŞESİ

Ancak buradaki herkes bugün, özellikle Cuma namazı sonrasında Suriye'de gerginliğin artmasından endişe ediyor.

Böyle bir durumda Türkiye'ye akın eden Suriyeli sayısının on binlerle ifade edileceği belirtiliyor. Şu ana kadar hem Türk makamlarının aldığı önlemler hem de sınır köylerindeki Türk vatandaşlarının zor durumdaki komşu ve akrabalarına uzattıkları yardım eli sayesinde olaylar kriz aşamasına gelmedi.

Ancak Suriye'den gelecek yeni çatışma haberlerinin Türkiye'deki yansıması, kuşkusuz işlerin boyutunu da değiştirecektir.