BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'nin aile sigortası Doğu'da bölücüleşti

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nunönemli bir proje olarak sunduğu aile sigortası Doğu ve Güneydoğu'ya gelince bölücüleşti.

Abone ol

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun önemli bir proje olarak sunduğu aile sigortası Doğu ve Güneydoğu'ya gelince bölücüleşti. CHP'nin vaat ettiği aile sigortasına göre, TCK'dan ceza alan bir çocuk dolayısıyla tüm aile sigortası iptal edilecek. Ayrıca 2 çocuk üzerine yardım yapılmaması da kalabalık aileleri, 'sanal yardımdan' uzaklaştırdı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Benim adım Kemal, ben bulurum" sözlerini sarf etmesine neden olan Aile Sigortası'nda CHP'nin iktidara gelmesi durumunda Doğu ve Güneydoğu'daki çocukların kapsam dışında kalacağı ortaya çıktı.

CHP, vaat ettiği aile sigortasında, suç işleyen veya TCK'ya göre ceza alan bir çocuk dolayısıyla tüm ailenin sigortasını iptal edecek. Kamuoyunda 'taş atan çocuklar' olarak bilinen gençlerin cezalarının azaltılması için "taş atan çocuklar yasası" çıkarılırken, CHP lideri Kılıçdaroğlu, seçim vaatleri arasında yer alan Aile Sigortası planında bu çocukları ve ailelerini görmezden geldi ve bir anlamda çocuklarına sahip olamayan aileleri 'sanal yardımdan' uzaklaştırdı. Hakkari'de düzenlediği mitingde, demokratik özerklik vaadinde bulunan CHP, Aile Sigortası'nda ise Doğu ve Güneydoğu'daki aileleri kapsam dışında bıraktı.

CEZA ALMAMA ŞARTI

Hükümetin de bulunacak kaynaklar konusunda eleştirilerini alan Aile Sigortası'nda yardım kalemlerinden biri olan çocuk yardımı, 2 çocuktan fazlası için verilmiyor. 2'den fazla çocuğa sahip aileler sadece iki çocukları için yardım alabiliyor. Ayrıca ailelere yardım alabilmeleri için Anayasa'daki eşitlik ilkesine aykırı olarak çocuklarının ceza almaması şartı getiriliyor. Daha ilkokula bile gitmeden terör örgütünün baskısı ile eylemlere katılan ve güvenlik güçlerine taş atmak zorunda bırakılan çocuklar ceza aldıkları için aileleri de CHP'nin Aile Sigortası'nın kapsamı dışında kalıyor. Bölgenin bir gerçeği olarak ise her ailenin bir veya iki çocuğu eylemlerde kullanıldıkları için TCK'dan ceza almış durumda.

KAYITSIZA YARDIM YOK

Doğu ve Güneydoğu'da aileleri Aile Sigortası'ndan yararlandırmamak için elinden geleni yapan CHP, bununla ilgili maddelere de sigorta şartnamesinin maddelerinde yer verdi. Yardım için ailelere Türkiye İş Bulma Kurumu'na kayıtlı olma ve ailenin geçimini sağlayacak olan anne ve babaya kurumun meslek edindirme kurslarına katılma şartı da getiren CHP, yardım yapılacak ailelerin sayısını da doğal olarak daraltıyor. Herkesin eşit şekilde sigortadan faydalanmasının önüne geçiyor.

ORAN'DAN AİLE SİGORTASI İTİRAFI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran da TRT'de katıldığı bir programda Aile Sigortası'ndan herkesin faydalanamayacağını itiraf etti. Oran, her ailenin 600 lira almayacağını, ailelerin ekonomik durumları, hane sayıları gibi etkenlerle bu rakamın 125 liradan bin 250 liraya kadar değişeceğini kaydetti. Oran, yardımın kaynağının nasıl sağlanacağı sorusuna ise "Biz 15 milyon 500 bin yoksul var diye değerlendiriyoruz. 4 milyar lira zaten şu anda yoksullara dağıtılıyor. 8 milyarlık ek kaynağa ihtiyaç var. 8 milyarlık kaynak Türkiye'nin bütçesine bakıldığında çok ciddi bir rakam değil" cevabını verdi.

AYRIMCILIK YAPILIYOR

Aile Sigortası'ndan yurttaşlık hakkı olarak TC vatandaşı olan herkesin yararlanacağı vaadinde bulunan CHP, 6 madde getirerek ayrımcılık yapıyor. Bu şartlar arasında en dikkat çeken unsur ise sigortadan faydalanabilmek için çocukların "TCK uyarınca cezalandırılacak bir suça karışmaması" yer alıyor. Programa göre bu kriter sadece çocuk destekleri ile ilgili olarak değil genel olarak Aile Sigortası'nı da kapsıyor.