BIST 10.248
DOLAR 32,31
EURO 34,81
ALTIN 2.395,33
HABER /  DÜNYA

Suriye sınırında çatışma çıktı!

Suriye sınırında Beşar Esad'a bağlı ordu birlikleri ile muhalifler arasında sert çatışmalar başladı.

Abone ol

Suriye güvenlik güçlerinin Türkiye'ye kaçan sığınmacıların barındığı Kilis'teki konteyner kente doğru açtığı ateşte 1'i Türk 3 kişi yaralandı. Suriye'den daha önce gelen 19 yaralıdan 2'si ise hastanede yaşamını yitirdi.

Türkiye–Suriye sınırında bulunan Kilis kentine geçmeye çalışan sığınmacılara Suriye güvenlik güçleri tarafından saldırı düzenlendi.

Konteyner kente doğru keskin nişancıların açtığı ateşte 1'i Türk, 3 kişi yaralandı.

Yaralılardan birinin Türk çevirmen olduğu bildirildi. Kadın çevirmenin kolundan yaralandığı öğrenildi.

Yaralılar, ambulanslarla Kilis Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı.

YARALI İKİ SURİYELİ KURTARILAMADI

Öte yandan, Kilis Sağlık Müdürü Yemliha Aksoy, çatışmalardan kaçarak daha önce Türkiye'ye gelen 2 sığınmacının yaşamını yitirdiğini söyledi.

Aksoy, ''Suriye'den getirilen yaralı sayısı da 17'ye ulaştı" dedi. 

KESKİN NİŞANCILAR ATEŞ AÇTI!

Keskin nişancılar tarafından açılan ateş neticesinde ölen iki kişinin başından vurulduğu belirlendi. Yaralılar, Kilis'ten gelen ambulanslarla Kilis Devlet Hastane'sine kaldırıldı. Suriye tarafından açılan ateş sonucu konteyner kentteki evlerin camları ve kapılarında kurşun izleri oluştu. Saldırıdan sonra konteyner kentte yaşayan Suriyeliler, iyice tedirgin oldu. Bir grup sığınmacı, zaman zaman tekbirler getirerek saldırıyı protesto ediyor. Güvenlik güçleri sınırda ciddi güvenlik önlemleri aldı. Daha çok polisin önlem aldığı sınır kapısında jandarma da görev yapıyor.

Hastaneye getirilen Suriyelileri gören bazı yakınlarının sinir krizi geçirdiği görüldü.

SINIRA GİDİŞ İZNİ YOK

Bu arada, Suriye Esseleme Sınır Kapısı yakınındaki çatışmaların sesleri duyuluyor.

Öncüpınar Sınır Kapısı'na giden yolda önlem alan güvenlik güçlerince, basın mensupları ve sivillerin bölgeye gidişine izin verilmiyor.

SIĞINMACI SAYISI 24 BİNİ AŞTI

Öte yandan, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin sayısının 24 bin 246 kişiye ulaştığını açıkladı. Çadır kentlerde bulunan 738 Suriye vatandaşı çocuğa da eğitim hizmeti verildiği bildirildi. AFAD açıklamasında, Suriyeli sığınmacıların gıda ve sağlık ihtiyaçlarının da karşılandığı vurgulandı.

DIŞİŞLERİ'NDEN KINAMA

Türkiye, yaşanan bu olayın üzerine Suriye'nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatguzarı'nı Dışişleri Bakanlığı'na çağırarak, bölgedeki çatışmaların durdurulmasını istedi. Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Suriyeli maslahatguzardan, Türkiye-Suriye sınırında ateş açılmasıyla ilgili olarak kendisine gerekli uyarıları yaptı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan akşam saatlerinde yapılan açıklamada, "Suriye rejiminin uluslararası camianın iyi niyetle ortaya koyduğu bazı çabaları halka yönelik mezalimini şiddetlendirmek amacıyla istismar etme arayışında olduğu bir gerçektir. Sayın Kofi Annan'ın misyonu gereği silahlı güçlerin geri çekilmesi gereken bir dönemde bu vahim olayın gerçekleşmiş olmasını şiddetle kınıyoruz" denildi.

Suriye yönetimini sivil halka yönelik şiddeti bir an önce durdurmaya çağıran Dışişleri, uluslararası toplumun da bunun sağlanması için derhal harekete geçmesi gerektiğini ifade etti.

DERHAL ATEŞİ KESİN

Olayın ardından Suriye maslahatgüzarını uyaran Dışişleri Bakanlığı, ateşin derhal durdurulmasını istedi.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Korur, "10 Nisan kadük oldu. Yarın yeni bir dönem başlıyor" diye konuştu.

LÜBNAN SINIRINDA BİR GAZETECİ ÖLDÜ

Lübnan'ın El Cedid televizyonu için çalışan bir kameramanın, ülkenin güneyinde, Suriye sınırındaki Vadi Haled bölgesinde yaşanan çatışmalarda hayatını kaybettiği bildirildi.

Reuters haber ajansına konuşan kaynaklar ölen kameramanın isminin Ali Şaban olduğunu belirtti. Çatışmada, El Cedid için çalışan bir başka gazetecinin de yaralandığı ifade edildi.

İŞTE ÇATIŞMA ANI

SİLAH SESİNİ DUYUNCA SINIRA KOŞTULAR

İŞTE YARALILARDAN İLK GÖRÜNTÜLER