BIST 10.169
DOLAR 32,37
EURO 34,72
ALTIN 2.400,26
HABER /  GÜNCEL

Suriye savaş uçakları Şam'ı bombaladı

Kurban Bayramı boyunca devam etmesi kararlaştırılan ateşkesin son gününde, Suriyeli muhalif gruplar, hükümete ait savaş uçaklarının başkent Şam'ın doğusundaki mahalleleri bombaladığını öne sürdü.

Abone ol

Ateşkesin dördüncü gününde Suriye savaş uçaklarının başkent Şam’ın bazı dış mahallelerini bombaladığı bildiriliyor.

BM gözetiminde ilan edilen ve Kurban Bayramı boyunca devam etmesi planlanan ateşkese rağmen, Suriye’nin pek çok bölgesinde meydana gelen çatışmalarda yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Muhalif eylemciler, hükümete ait jetlerin, başkentin doğusundaki Harasta ve Barzeh mahallelerini bombaladığını söylüyor. Görgü tanıkları çok sayıda patlama sesi duyduklarını belirtiyor.

Bu sabah, muhalif eylemciler savaş uçaklarının Harasta’yı bombalamasına ait olduğunu iddia ettikleri video görüntüleri yayınladı. Videoda enkaz altında kalan kişileri kurtarma çalışmalarına ve bölgeden kaçan insanların görüntülerine de yer veriliyor.

Suriye Devrimi Genel Konseyi adlı muhalif eylemci grubu, gece boyunca birliklerin güneydeki Hacar el-Esvad mahallesinde bulunan muhalif mevzilerine saldırılar düzenlediğini öne sürdü.

Grup, Kadam yakınlarında da patlama sesleri duyulduğunu söylüyor.

Halep, İdlib, Humus ve Der el Zor şehirlerinde de çatışmalar yaşandığına dair haberler geliyor.

Brahimi: Durum kötü

Suriye’de hem hükümet, hem de muhalefet grupları, Kurban Bayramı boyunca devam etmesi öngörülen ateşkese uymayı kabul etmişti.

Bayram öncesinde taraflar arasında anlaşma sağlayan BM temsilcisi Lakhdar Brahimi, çarpışan güçlerin ateşkese uymamasından üzüntü duyduğunu bildirdi.

Brahimi,Moskova'da Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ile yaptığı görüşmeden sonra gazetecilere verdiği demeçte, "Durum kötü ve daha da kötüleşiyor. Ancak bu durum bizim cesaretimizi kırmayacak. Zira Suriye çok büyük önem taşıyor ve Suriyeliler desteğimize ve ilgimize layık bir halk. Biz bu iç savaşın sona ermesi ve yeni bir Suriye kurulması gerektiğini düşünüyoruz." dedi.

Bu arada Suriye devlet televizyonu Şam'da patlayıcı yüklü bir otomobilin infilak etmesi sonucu 10 kişinin öldüğünü, 41 kişinin yaralandığını ve büyük hasar meydana geldiğini duyurdu.

‘Sınır ötesi bombalama’

Bu arada, hükümet güçleri ile silahlı muhalifler arasındaki çatışma sırasında ateşlenen bir top mermisinin bugün sabah saatlerinde Hatay’ın Beşaslan köyü yakınlarına düşmesine, Türk ordusunun sınır ötesi ateşle karşılık verdiği bildirildi.

Silahlı muhaliflerle, Suriye ordusu birlikleri arasında çatışmaların, Suriye-Türkiye sınırı yakınlarında bulunan Harim kasabasında gerçekleştiği belirtildi.

BBC Beyrut muhabiri Jim Muir, dört günlük ateşkesin başlangıcı olarak belirlenen Cuma sabahından bu yana Suriye’deki çatışma ortamında gerçek anlamda bir duraklama gözlenmediğini belirtiyor.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre, Pazar günü Suriye’de 39 sivil, 34 isyancı ve 35 güvenlik güçleri görevlisi olmak üzere en az 110 kişi hayatını kaybetti.

Gözlemevi, ölüm haberlerinin çoğunun Şam yakınlarındaki bölgelerden geldiğini söylüyor.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, kuzeydeki Halep ve yakınlarında bulunan Hayan, Kfar Hamra ve Anadan bölgelerinde de çatışmalar yaşandığını belirtti.

Bu grup yayımladığı raporların bağımsız olduğunu savunuyorsa da, verdiği bilgiler bağımsız kaynaklarca doğrulanamıyor.