BIST 10.320
DOLAR 32,32
EURO 35,13
ALTIN 2.461,12
HABER /  GÜNCEL

Suriye krizi: BM örgütlerinden ortak çağrı

Suriye yönetimi, ülkedeki çatışmalarda kimyasal silah kullanımını araştırmak isteyen BM'nin, 'soruşturmayı tüm ülkeye yayma girişimini' reddettiğini duyurdu. BM soruşturması Halep'teki Han el Assal köyünde geçen ay yaşanan olaylar üzerine başlatılmıştı.

Abone ol

Birleşmiş Milletler (BM) çatısı altındaki beş ana kuruluşun başkanları uluslararası kamuoyuna Suriye'deki "zulüm ve katliamın" sonlandırılması için daha fazla çaba gösterilmesini talep ettikleri ortak bir çağrı yayınladı.

BM'nin ileri gelen örgütlerinin çok sık başvurmadığı bu ortak çağrının bildirgesinde "finansmandan daha önemli bir mesele için çağrıda bulunuyoruz" ifadelerine yer verildi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), UNICEF, İnsani İşler Koordinasyon Merkezi (OCHA), Dünya Gıda Örgütü (WFP) ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ortak bildirisinde siyasi liderlerlerden krizi çözmek nüfuzlarını kullanmaları istendi.

Örgütler ortak bildiride "Suriye'de yaşanan zulüm ve katliama son verebilecek hükümet ve taraflar arasında yetersiz bir aciliyet duygusu" olarak tarif ettikleri tıkanıklığı da eleştirdi.

BM yöneticileri, insani yardım kuruluşları olarak krizden etkilenenlere yardımcı olabilmek için barınak ve yiyecek gibi temel ihtiyaçlarını karşılayarak ellerinden geleni yaptıklarını savunurken, "Ancak bu yeterli olmanın çok uzağında kalıyor" diyor.

Açıklamada aynı zamanda "İhtiyaçlar artarken, bizim daha fazlasını yapma kapasitemiz azalıyor" uyarısı da yer aldı.

Grup çağrıda güvenlik sorunları ve finansman sıkıntıları nedeniyle adı geçen örgütlerin "belki de birkaç hafta içerisinde bazı insanı destek çalışmalarını askıya almak zorunda kalabilecekleri" de belirtildi.

Geçen hafta Unicef finansman sıkıntısı nedeniyle Ürdün ve diğer ülkelerdeki Suriyeli mültecilere sağladıkları "hayat kurtaran" yardımları sağlayamaz duruma geleceği uyarısında bulunmuştu.

Ancak bildiride, finansman sorununun yakıcılığını korumakla beraber bu ortak uyarının çağrının "daha fazla kaynak için değil, daha önemli bir şey için" yapıldığı vurgulandı ve "Bu acımasız çatışmaya dâhil olan taraflara ve onları etkileyebilecek tüm hükümetlere: Çok acı çekenler ve onlarında ötesinde geleceği belirsiz olanlar adına sesleniyoruz: Yeter! Suriye halkını kurtarmak ve bölgeyi bir felaketten korumak için toparlanın ve nüfuzunuzu kullanın, şimdi" denildi.