BIST 10.320
DOLAR 32,18
EURO 35,08
ALTIN 2.461,49
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

12 bin lira ucuza araba alma yolu

Aslında aynı arabayı daha ucuza alabilirsiniz. Bunun için sadece ekstra lüks donanımlardan vazgeçmeniz yeterli.

Abone ol

Otomobil alırken ne istediğinizi net belirleyin. Güvenlikten taviz vermeden, asla kullanmayacağınız donanımları çıkararak aynı otomobili 12 bin lira daha ucuza almanız mümkün. Direksiyonum deri, makyaj aynam ışıklı olsun diyorsanız siz bilirsiniz!

HT EKONOMİ'den Hakan Özenen, ucuza ve en iyi arabayı almanın yöntemlerini anlattı. İşte işinize çok yarayacak tüyolar;

Eğer belli bir marka konusunda kesinleşmiş bir fikriniz yok, ama istediğiniz aracın tipi konusunda bir kararınız varsa, 12 bin TL’yi aşan miktarda tasarruf ederek ihtiyacınızı giderebilirsiniz. Bu seçimi yaparken özellikle konfor donanımından vazgeçmeniz gerektiğini hesaba katmalısınız. Ama aynı marka ve model içinde, güvenlikten hiç taviz vermeden hayalinizdeki otomobili kullanmanız da mümkün.

12 BİN TL'YE UCUZA ALIN

Donanımın yarattığı fiyat farkına bir model ile örnek vermek mümkün. Volkswagen’in aralarında donanımdan kaynaklanan 12 bin TL fiyat farkı olan Tiguan modelinde güvenlikle ilgili hiçbir eksik bulunmuyor.

İki modelde de olan özellikler şöyle: ABS, elektronik fren basıncı dağıtıcısı (EBD), elektronik defransiyel kilidi (EDL), elektronik motor çekiş kontrolü (MSR), patinaj önleme sistemi (ASR), elektronik stabilizasyon programı (ESP), dinamik direksiyon önerisi (DSR), hıza duyarlı direksiyon sistemi, elektromekanik park freni, ‘Auto Hold’ fonksiyonu, Immobiliser, ön ve arkada 3 noktalı piroteknik emniyet kemerleri, sürücü, yolcu, yan ve tavan hava yastıkları.

ESP'YE BAKIN!

Reklamlarında EuroNCAP çarpışma testinden 5 yıldız aldığı ilan edilen otomobilleri satın almaya karar verdiğinizde, ucuz versiyonu tercih ederseniz, mutlaka ESP’nin standart olarak sunulup sunulmadığına bakın. Çünkü eğer bir otomobil çarpışma testinden 5 yıldız aldığı halde, ESP’siz olarak satılıyorsa, aslında 4 yıldızlı bir otomobildir.

KREDİLİ ARABADA HESAP BÖYLE ŞAŞIYOR

En iyi ihtimalle 20 bin TL kredi kullanarak 40 bin TL değerinde, 1.6 litre motor hacminin altında sıfır kilometre bir otomobil satın aldığınızı varsayarak bir hesap yapacağız. 20 bin TL kredinin 36 ay vadeli geri ödemesi 700 TL olarak görünüyor. Ama aylık masrafınız bu olacak sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Ancak asıl masraf bundan sonra başlıyor. Aylık ödemesi 700 TL olacak sanılan otomobilin maliyeti bin 250 TL’yi bulabiliyor. Bu hesaba tatil, hafta sonu gezileri gibi ekstraların dahil olmadığını eklemekte yarar var.

836323_c570d81df3f3c65832eaad9ca7a00f16.jpg